Minder hinder verwacht van eikenprocessierups dit jaar

De eikenprocessierups zal dit jaar wellicht minder hinder veroorzaken dan gewoonlijk, aangezien er nog maar weinig rupsennesten zijn waargenomen. Dat zegt de provincie Antwerpen, die de verspreiding van de rups in kaart brengt en de bestrijding - waar nodig - door lokale besturen ondersteunt.

5 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 april 2023 11:58
Lees meer over:

Het aantal nesten van de eikenprocessierups in het voorjaar hangt sterk af van de verspreiding van de rups (en vlinder) het jaar voordien. Ook vorig jaar was al een minder jaar voor de rups, met slechts tien gemeenten in de provincie Antwerpen die er hinder van signaleerden. Ook een nat en koud voorjaar kan in het nadeel spelen van de soort.

"Samen met de resultaten van de recente controles op het veld, waar we weinig eitjes terugvonden, kunnen we voorzichtig stellen dat er ook dit seizoen weinig rupsen zullen zijn", zegt Kathleen Verstraete van de provincie Antwerpen. Verstraete wijst er wel op dat de rupsenaantallen wel vaker schommelen en dat enkele jaren van minder rupsen niet tot gevolg zullen hebben dat de soort op langere termijn wordt afgeremd.

De eikenprocessierups is een inheemse soort en hoeft dus niet te worden bestreden als ze geen hinder veroorzaakt bij de mens. Op drukbezochte plaatsen is dat wel het geval, want de brandhaartjes die de rups draagt en die op een bepaald moment afvallen, veroorzaken irritatie van onder meer de huid en de luchtwegen. De provincie experimenteert wel steeds meer met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals natuurlijke vijanden als mezen en sluipwespen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek