Natuurpunt in overtreding bij aanleg vossenrasters in Turnhouts Vennengebied

Natuurpunt heeft in het Turnhouts Vennengebied op een tiental plaatsen beton gestort, wat deel uitmaakt van het plan om 65 hectare natuurgebied te omheinen met als doel kwetsbare broedkolonies van weidevogels te beschermen tegen predatie van vossen. Na een inspectie van de stad Turnhout blijkt dat Natuurpunt niet in alle gebieden over een goedgekeurd beheersplan beschikt om vossenrasters aan te leggen. “Op de plaatsen waar een beheersplan ontbreekt zijn de uitgevoerde werken in overtreding”, klinkt het bij de stad Turnhout.  

5 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 september 2023 19:37
vossenraster. Jef.Van.Nooten

Beheersplan  

Vorige week las u in een VILT-artikel dat Natuurpunt bezig is met het aanleggen van vossenrasters in het Turnhouts Vennengebied om kwetsbare broedgebieden van weidevogels te beschermen. Op sociale media kwam er toen veel kritiek op organisatie omdat ze 65 hectare natuurgebied wil omheinen en op een tiental plaatsen betonfunderingen had gegoten om toegangspoorten op te plaatsen. Na een onderzoek van de dienst Ruimtelijke Ordening van de Stad Turnhout blijkt nu dat Natuurpunt niet in alle betrokken gebieden over een goedgekeurd beheersplan beschikt. “Op de plaatsen waar een beheersplan ontbreekt, geldt er geen vrijstelling van vergunning. De uitgevoerde werken zijn daar dus in overtreding. Omdat het om een kwetsbaar gebied gaat komt het dossier bij ons op de prioriteitenlijst”, klinkt het bij de stad Turnhout.   

De werken in het Turnhouts Vennengebied zijn nu stilgelegd. De stad zal nu een handhavingstraject opstarten en Natuurpunt hiervan in kennis stellen. “Een handhavingsambtenaar zal nu de omvang van de overtredingen verder onderzoeken en toetsen aan de regelgeving. Ook de impact op het open terrein zal worden nagegaan. Afhankelijk van het vonnis wordt later beslist of de werken nog geregulariseerd kunnen worden in de gebieden zonder beheersplan of afbraak en herstel in oorspronkelijke staat wordt vereist”, klinkt het bij de dienst Omgeving van stad Turnhout 

natuurpunt2

Vossen 

Volgens Natuurpunt telde het Turnhouts Vennengebied vorig jaar 25 broedparen wulpen en tussen de 50 en 60 broedparen grutto’s. Het gebied huist daarmee de grootste populatie grutto’s van België. De vossenrasters in het natuurgebied zijn volgens de organisatie noodzakelijk om de kwetsbare broedkolonies te beschermen tegen predatie van vossen. De vossenpopulatie is volgens de natuurorganisatie de laatste jaren gestegen en vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de beschermde inheemse steltlopers. De vossen eten de eieren en de kuikens van de zeldzame weidevogels waardoor niet veel dieren de volwassen leeftijd halen. 

Natuurpunt wil daarom het broedgebied van 65 hectare afbakenen met deels ingegraven afspanningsdraad en schrikdraad om zo de vogels beter te beschermen tegen de roofdieren. Daarnaast heeft de natuurorganisatie op een tiental plaatsen in het natuurgebied betonfunderingen gegoten van vijf meter waarop toegangspoorten zouden worden geplaatst. Die betonfundering is volgens de organisatie nodig omdat de poorten nauw te laten aansluiten aan de ondergrond zodat vossen er niet onderdoor kunnen. Bovendien zouden de betonnen fundamenten noodzakelijk zijn zodat toegangspoorten niet verzakken. 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Jef Van Nooten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek