nieuws

Natuurpunt gekant tegen opvulling grindplas met slib

nieuws
De bvba Timmermans heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd om de komende twintig jaar de grindplas van de grinderij Gravelco in het Limburgse Boorsem op te vullen. Timmermans wil in de plas van 23 hectare 352.000 kubieke meter restgronden, baggerspecie en ruimingsslib storten, met de bedoeling om tegen 2027 de eindbestemming 'landbouw' alsnog te realiseren. Natuurpunt reageert verbouwereerd.
2 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De bvba Timmermans heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd om de komende twintig jaar de grindplas van de grinderij Gravelco in het Limburgse Boorsem op te vullen. Timmermans wil in de plas van 23 hectare 352.000 kubieke meter restgronden, baggerspecie en ruimingsslib storten.

Het gebied is eigendom van advocatenkantoor Niesten uit Rekem. De exploitatie van de grinderij werd in 1985 stopgezet. Het gewestplan stipuleerde dat de grinderij opnieuw agrarisch gebied moest worden. Dat gebeurde echter niet en sindsdien heeft de omgeving van deze reusachtige waterkrater zich ontwikkeld tot een waardevol natuurgebied waar ook heel frequent vrij zeldzame vogels worden waargenomen.

Een dergelijke evolutie manifesteert zich in het Maasland ook bij andere grindplassen, en is een bewuste aanpak. "Nu wil men bij Gravelco toch de eindbestemming landbouw realiseren, maar pas tegen 2027, want men wil gedurende twintig jaar materiaal aanvoeren om op te vullen", reageert Natuurpunt, een van de drie natuurverenigingen die het bezwaarschrift indienden, verbouwereerd.

Blijkbaar is daar een markt voor, want volgens de Maasmechelse milieuschepen Michel Vigneron (SP.A) is er een explosieve vraag naar dumpingfaciliteiten voor allerlei grondsoorten en volumes. "Niet alles kan worden gestort. Er zijn regels voor en controle op. Er is een klasse 1-milieuvergunning voor deze grindplas", zegt schepen Vigneron. "Maar de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning bleef op de gemeente liggen omdat we tijdens de vorige legislatuur geen vergelijk vonden. Tot de aanvrager een bezwaar indiende omdat een beslissing uitbleef".

"Daarop heeft de provincie het initiatief genomen en ons gevraagd een openbaar onderzoek te organiseren", zegt de schepen nog. "Dat gebeurde en wij hebben de drie bezwaarschriften overgemaakt aan de provincie. De bestendige deputatie moet nu een beslissing nemen. Als wij als gemeentebestuur een advies zouden moeten geven, zou dat een negatief advies zijn".(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek