Natuurpunt: “Ecoregeling voorjaarsbraak is een verkapte vorm van hectaresteun”
nieuwsDe kievit wordt niet beter van de ecoregeling voorjaarsbraak. Dat besluit Natuurpunt uit de schriftelijke vraag van Chris Steenwegen (Groen), die concrete cijfers opvroeg bij landbouwminister Jo Brouns (cd&v). Daaruit leidt Natuurpunt af dat er in 2023 is veel geld is gegaan naar percelen waar hoogstwaarschijnlijk geen enkele kievit te zien is. Volgens het Agentschap Landbouw en Visserij is deze conclusie te kort door de bocht.
Op elf jaar tijd is de populatie van de kievit met 59 procent gedaald. Deze akkervogel met de opmerkelijke kuif staat sinds 2016 Vlaamse Rode Lijst in de categorie ‘bedreigd’, maar zijn toestand is er niet beter op geworden. Via de ecoregeling voorjaarsbraak kunnen boeren tegen een vergoeding hun velden vrijhouden van bewerking en bemesting, om zo eventuele nesten ongemoeid te laten. Kievitten broeden immers vaak op maïspercelen, waar de eitjes in vele gevallen worden verbrijzeld door landbouwmachinerie.
350 euro per hectare
Landbouwers die intekenen op deze ecoregeling krijgen 350 euro per hectare. In Vlaanderen is voor 10.346 hectare zo’n ecoregeling aangevraagd. Volgens Natuurpunt mist deze maatregel echter zijn doel. Zo zou slechts 20 procent van al deze percelen zich bevinden in gebieden waar soortenbescherming geldt voor akker- of weidevogels. De landbouwers moeten evenmin aantonen of er kievitten broeden op de percelen. De organisatie vermoedt eveneens dat vele velden waarvoor een ecoregeling is aangevraagd, hoe dan ook braak hadden gelegen door het drassige weer tijdens het voorbije voorjaar. “De ecoregeling voorjaarsbraak in zijn huidige vorm is een verkapte vorm van hectaresteun”, schrijft beleidsmedewerker Landbouw bij Natuurpunt Stijn Leestmans in een vlammend opiniestuk.
“Natuurpunt vraagt om deze ecoregeling vanaf 2025 uitsluitend te beperken tot gebieden voor soortenbescherming zodat publiek geld beter besteed wordt”, concludeert Leestmans. “Als de nieuwe broedvogelatlas beschikbaar is, kan het toepassingsgebied voor voorjaarsbraak afgestemd worden op de actuele broedgebieden van kievit.”
Algemeen verspreid
Gevraagd om een reactie, reageert het Agentschap Landbouw en Visserij dat de ecoregeling voorjaarsbraak bewust niet beperkt wordt tot de beheergebieden voor soortenbescherming. “Omdat de kievit algemeen verspreid voorkomt in Vlaanderen”, zegt woordvoerder Bart Merckaert. “Dit blijkt onder meer uit de verspreidingskaart voor de kievit op de website www.waarnemingen.be. Ook Natuurpunt vermeldt op zijn webpagina over de kievit trouwens geen afbakening van specifieke gebieden in Vlaanderen, enkel het feit dat de kievit algemeen voorkomt en tijdens het broedseizoen vooral in schrale graslanden, weilanden en akkers is terug te vinden.”

Bron: Eigen berichtgeving