Natuurbehoud lucratiever voor Mexicaanse boer

Mexicaanse boeren in het noorden van de staat Querétaro verdienen meer geld met natuurbescherming dan met traditionele veeteelt en houtkap.
4 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Mexicaanse boeren in het noorden van de staat Querétaro verdienen meer geld met natuurbescherming dan met traditionele veeteelt en houtkap. Via een unieke samenwerking tussen plaatselijke overheden en milieuorganisaties krijgen ze een vergoeding voor elke hectare bos die ze ongemoeid laten. Het natuurreservaat zorgt dankzij ecotoerisme voor een economische return.

Landbouwer Esteban Martínez zegt dat hij vroeger bomen omhakte en jacht maakte op jaguars die zijn vee opaten. Nu beschermt hij het bos en de dieren die er leven omdat het meer lonend is om zich in te zetten voor ecotoerisme dan aan traditionele landbouw te doen. "De mensen die hier wonen, worden vergoed voor hun bijdrage aan natuurbehoud", zegt Isabel Ruiz Corso, directeur van het reservaat Sierra Gorda. "Anders kunnen we niet van mensen die tot de allerarmsten van de wereld behoren, verlangen dat ze hun omgeving in stand houden”, aldus Ruiz Corso.

De boeren beheren onder meer een kampeerplaats voor bezoekers die de rijke natuur in de omgeving willen bewonderen. De Sierra Gorda is een uitgestrekt natuurgebied dat in 2001 door de Unesco werd uitgeroepen tot wereldbiosfeerreservaat. Het reservaat omvat halfwoestijnen, hooggelegen nevelwouden en dichte laaglandjungle. Er leven 360 vogelsoorten, 130 soorten zoogdieren en 71 verschillende reptielen.

De Global Environment Facility pompte tussen 2001 en 2009 5,3 miljoen euro in het reservaat. Het beheer van de Sierra Gorda is dan ook uniek voor Mexico. De regering, milieuorganisaties en de plaatselijke bevolking werken samen aan het behoud van het natuurgebied. En die aanpak levert steeds meer op.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek