nieuws

'Natuur op wandelafstand' brengt zorg en natuur samen

nieuws

Met 'Natuur op wandelafstand' wil het Agentschap voor Natuur en Bos samen met de Koning Boudewijnstichting zorgvoorzieningen transformeren tot plekken waar natuur en zorg samenkomen. Er werden vijf proefprojecten geselecteerd die samen meer dan 1 miljoen euro ontvangen.

24 september 2024  – Laatst bijgewerkt om 24 september 2024 14:07
Lees meer over:
bosweg-bospad-natuur-park-landschap-1280

Met de projecten wil men zowel het welzijn bevorderen als bijdragen tot bescherming van de natuur. "De bedoeling is plekken te creëren waar de natuur helpt om zorg te dragen voor de mens: om te wandelen, om te mediteren, voor therapie. Plekken waar ook gewerkt wordt aan herstel van de biodiversiteit", klinkt het in het persbericht van het Agentschap Natuur en Bos.

De vzw Viro uit Brugge, die mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid begeleidt, wil bijvoorbeeld in haar park een buitenwerkplek en openluchtklas creëren, om de contacten tussen de buurt en de doelgroep uit te breiden, met tegelijk aandacht voor duurzaam natuurbeheer.

Asster uit Sint-Truiden is een psychiatrische zorgvoorziening die op haar campus therapeutische tuinen wil ontwikkelen, waarbij natuur wordt ingeschakeld voor het welzijn en de gezondheid van cliënten, medewerkers en bezoekers.

De andere geselecteerde projecten zijn van CAR Glorieux in Ronse, de vzw Raakzaam in Sint-Niklaas en Ter Heide in Zonhoven. Het Agentschap voor Natuur en Bos legt voor de realisatie 900.000 euro op tafel, terwijl de Koning Boudewijnstichting 150.000 euro bijdraagt. Er is ook wetenschappelijke begeleiding van de universiteit Antwerpen en van een consortium HOGENT/UGent. De bedoeling is om uiteindelijk ook andere zorgvoorzieningen, organisaties en lokale besturen te inspireren.

De initiatiefnemers wijzen op de positieve impact die natuur heeft op de fysieke en mentale gezondheid. Bezig zijn in de natuur vermindert de kans op obesitas, allergieën en hoge bloeddruk, maar leidt ook tot minder stress, betere cognitieve prestaties en minder eenzaamheid, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hoe biodiverser de omgeving, hoe groter de effecten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek