Na Hekelgem ook pseudo-vogelpest in Hoeseltse duiventil

Het Voedselagentschap heeft vorige week een schutskring ingesteld rond een erf in Hoeselt waar één van de dieren van een duivenliefhebber besmet bleek met het virus Newcastle disease. Het is de tweede uitbraak bij een duivenliefhebber in enkele dagen tijd van de zeer besmettelijke virusziekte die beter gekend is onder de naam pseudo-vogelpest.
6 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het Voedselagentschap heeft vorige week een schutskring ingesteld rond een erf in Hoeselt (Limburg) waar één van de dieren van een duivenliefhebber besmet bleek met het virus Newcastle disease. Het is de tweede uitbraak in enkele dagen tijd van de zeer besmettelijke virusziekte die beter gekend is onder de naam pseudo-vogelpest. De vorige vaststelling gebeurde bij een duivenliefhebber in Hekelgem (Vlaams-Brabant).

Newcastle disease of pseudo-vogelpest is een zeer besmettelijke virusziekte, waar zowel wilde als tamme vogels gevoelig voor zijn. Paramyxo is de mildere vorm van Newcastle disease bij duiven. Aangezien het om een aangifteplichtige ziekte gaat, heeft het Voedselagentschap in samenwerking met het gemeentebestuur van Hoeselt alle vereiste maatregelen getroffen.

"Er wordt een schutskring van 500 meter ingesteld rond het erf", zegt Anette Stulens, burgemeester van Hoeselt. "Binnen het afgebakende gebied wordt een inventaris opgemaakt van alle in gevangenschap gehouden pluimvee en vogels. Pluimveehouders moeten hun dieren laten inenten tegen de ziekte en in het gebied mogen geen prijskampen worden gehouden", legt Stulens uit. De maatregelen blijven minstens gedurende 21 dagen van kracht.

De ziekte wordt veroorzaakt door het paramyxovirus waar verschillende stammen van bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij zieke dieren besmet met een erg agressieve stam, treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op. Voor beroepshouders en vogels die aan prijskampen deelnemen, is vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Aan hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.

Paramyxo wordt veroorzaakt door een virus dat volledig verschillend is van aviaire influenza (vogelgriep, nvdr). De mens is dus niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt ook geen enkel risico in.

Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek