Na Duitsland roepen nu ook Frankrijk en EVP op tot "massale regelgevingspauze" in EU
nieuwsOm de Europese Unie beter te laten concurreren met de rest van de wereld, moet de regelgeving flink worden herzien. Dat zegt de Franse regering die aandringt op "een massale regelgevingspauze". Ook Duitsland uitte eerder kritiek op de strenge rapportageverplichtingen voor bedrijven. De lidstaten vinden een medestander in de Europese Volkspartij (EVP) die onder meer wil dat de verplichtingen rond duurzaamheidsrapportering worden teruggeschroefd.
Het pleidooi van de Franse regering staat in een document dat is ingezien door persbureau Bloomberg. In dat document richt de regering zich vooral op ESG-criteria, regels voor bedrijven op het gebied van milieu (Environment), maatschappij (Social) en goed bestuur (Governance). De Europese beleidsmakers willen deze rapportageverplichtingen verder uitbreiden, terwijl bedrijven in de Verenigde Staten zich voorbereiden op minder regels. Zo heeft de nieuwe president Donald Trump deze week een reeks duurzaamheidsmaatreg elen teruggedraaid. Het Franse document schat de economische impact van de Europese regelgeving op 10 procent van het Europese bbp.

Administratieve verplichtingen als grote uitdaging
Eenzelfde geluid is te horen bij de Europese Volkspartij (EVP). De partij pleit voor een herziening en tijdelijke opschorting van onder meer de Corporate Sustainability Report Directive (CSRD) en de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), een Europese verordening waarmee de EU de CO2-utstoot die is vrijgekomen bij de productie van bepaalde goederen buiten de EU, aan de grens wil corrigeren.
“Europa blijft sinds het begin van deze eeuw achter in economische groei, voornamelijk door een lagere productiviteit”, aldus EVP dat verwijst naar het rapport dat Mario Draghi maakte in opdracht van de Europese Commissie en dat de basis moet vormen voor het industriebeleid van de EU. De EVP vindt de huidige regelgeving een belemmering, zeker voor kmo’s. Meer dan de helft van de Europese kmo’s beschouwt administratieve lasten als één van hun grootste uitdagingen. “Los daarvan brengt de huidige regelgeving een opeenstapeling van verplichtingen met zich mee die vaak disproportioneel en ineffectief zijn”, luidt het.
De partij stelt daarom voor om de implementatie van onder meer CSRD en CBAM met twee jaar uit te stellen om zo de reikwijdte van beide regelgevingen te beperkten tot bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers. “Het directe effect van deze regelgeving op kmo-bedrijven moet verdwijnen. Dubbele rapportageverplichtingen door overlappende regels moeten weg en de rapportageverplichtingen voor grote bedrijven moeten met minstens 50 procent omlaag”, benadrukt EVP. “Bovendien moeten alle administratieve verplichtingen zorgvuldig worden beoordeeld zodat ze geen negatieve verplichtingen hebben op de concurrentiepositie van Europese sectoren. Tot slot willen we benadrukken dat niet elke nieuwe uitdaging ook nieuwe wetgeving vereist.”
Gaat EU regelgeving met kwart verminderen?
Eerder uitte ook de Duitse minister van Financiën kritiek op de uitgebreide rapporteringsverplichtingen die de Europese Unie oplegt aan bedrijven. Intussen heeft de EU aangekondigd de vereenvoudiging van de regels centraal te stellen in de agenda voor de komende vijf jaar. Volgens Bloomberg zou Europa volgende week met een rapport komen waarin het zich engageert om de regelgeving met minstens een kwart te verminderen.
Trump liet zich tijdens een videotoespraak op het World Economic Forum vorige week uit over de strenge regels in de EU. "Veel Europese zakenmensen hebben enorme frustratie geuit over het regelgevingsregime", aldus de Amerikaanse president. "Zij schrijven de tragere groei hier toe aan tal van factoren, maar vooral aan de regelgeving."

Bron: Belga