Monsanto haalt bakzeil bij Duitse kortgedingrechter

Op 14 april heeft de Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner een vrijwaringsclausule geactiveerd tegen de teelt van MON 810. Een Duits rechtscollege heeft nu een beroep in kort geding vanwege de Amerikaanse agroreus Monsanto tegen de door Berlijn verboden teelt van de genetisch gewijzigde maïs verworpen.
6 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Op 14 april heeft de Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner een vrijwaringsclausule geactiveerd tegen de teelt van MON 810. Een Duits rechtscollege heeft nu een beroep in kort geding vanwege de Amerikaanse agroreus Monsanto tegen de door Berlijn verboden teelt van de genetisch gewijzigde maïs verworpen.

Aigner baseerde zich bij het verbod op twee nieuwe studies die "nieuwe wetenschappelijke elementen" aan het licht brachten. Met name dat het door Monsanto in het zaad ingevoerde gen schadelijk zou zijn voor lieveheersbeestjes en vlinders. Monsanto is tegen de beslissing in beroep gegaan.

Maar het beroep in kort geding werd door de administratieve rechtbank van Braunschweig verworpen omdat na een "risicosituatie een dergelijk verbod rechtvaardigt, zoals de wet op de biotechnologie voorziet". Opdat zo'n beslissing legitiem zou zijn, is het niet nodig dat er een duidelijk identificeerbaar gevaar bestaat, het volstaat dat er aanwijzingen in die zin zijn, zo meent het rechtscollege.

Monsanto kan hiertegen in beroep gaan en liet weten "de mogelijkheid te bestuderen om nieuwe argumenten voor te leggen". In elk geval komt er in Braunschweig nog een procedure ten gronde, waarbij er mondelinge debatten zullen zijn. Voor dit geding is nog geen datum vastgelegd.

Met het verbod schaarde Duitsland zich aan de zijde van Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk, Hongarije en Luxemburg. Die landen hebben de teelt van MON810 eerder reeds gebannen, waarbij ze zich beroepen op het voorzorgsprincipe.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek