Mobiele bietenwasser uit Ierland doet intrede in België

De mobiele bietenwasser werd in Ierland ontwikkeld op verzoek van de suikerbietenverwerkende industrie die te kampen had met tot veertig procent afval bij de aangeleverde bieten”, vertelt Renaat Rommelaere van Rommelaere Agri. De landbouwmachineverkoper ging het Benelux-dealerschap aan met het Ierse Cross Agricultural Engineering. Alhoewel de machine ontwikkeld werd voor de bietenindustrie, kan hij ook ingezet worden bij het reinigen van aardappelen, wortelen en knolselder.

5 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 oktober 2023 18:53
Lees meer over:
bietenwasser

Rommelaere stelt dat het gebruik van voerbieten opgang maakt in de melkveehouderij. "Het is een goedkoper alternatief voor het steeds duurder wordende perspulp, bovendien zijn voerbieten ook kwaliteitsvol voor het suikergehalte in de melk, die nu overigens duur betaald wordt. Daarnaast zijn bieten ook goed voor de diergezondheid en is het een goed gewas in een teeltrotatie van gras en mais”, aldus Rommelaere. Om deze reden ziet de machineverkoper wel potentieel in de bietenwasser. De nieuwe innovatie heeft een capaciteit van 90 ton per uur en wordt in de praktijk door een loonwerker naar de veehouder gereden.  

Bij de mobiele installatie wordt het gewas in de voorraadbunker gebracht waar al een eerste reiniging plaatsvindt door de bietenwasser. Met een spijlenband wordt het product naar de cycloon gebracht, daar laat het sneldraaiend water de zwaardere delen zoals klei, stenen, keien, en ijzer zinken naar een afvoerband. Het product gaat door de cycloonwerking drijven en wordt erna naar de wastrommel gebracht. Deze wastrommel draait continu in een waterbad. In dit proces wordt alle aarde, klei en zand van het product verwijderd.

Eenmaal gewassen wordt het product met een spijlenband afgevoerd waar nog een naspoeling plaats vindt. Op het einde van de afvoerband is er een snij-installatie waarna de stukken biet opgevangen worden en vervolgens naar de kuil afgevoerd worden.

biet_Veeteelt

Schonere biet zorgt voor betere voerefficiëntie

De grote meerwaarde van de machine is volgens Rommelaere dat deze de bieten honderd procent reinigt, waar er volgens hem bij droogreiniging (de gangbaar toegepaste reinigingstechniek, red) altijd wel zandresten achterblijven. “Het wassen met water verwijdert alle grond van het product. Dit resulteert in een betere voerefficiëntie, wat op zijn beurt een beter productie, betere resultaten van vruchtbaarheid en een hogere gezondheidsniveau met zich meebrengt.”

Gert Van de Ven, van Landbouwcentrum voor Voedergewassen verbonden aan Hooibeekhoeve in Geel, spreekt van een unieke technologie. “Bij mijn weten zijn er geen mobiele bietenwassers die bieten met water reinigen.” Op de Hooibeekhoeve wordt er gebruik gemaakt van een bietenmuis waarbij de bieten doormiddel van een zeef-rotatiesysteem droog gereinigd worden. “Op zandgronden is dat meestal voldoende, maar op zwaarder gronden is de kwaliteit iets minder”, aldus de onderzoeker die beaamt “hoe schoner de bieten, hoe beter het is voor de dieren.”

Werk versus kwaliteit

Alhoewel de bietenwasser nu voor het eerst verkrijgbaar is via een Vlaamse dealer, is er wel al een exemplaar gesignaleerd in Wallonië die via een Duitse dealer ons land zou zijn binnengekomen. Deze heeft enkele jaren geleden ook proefgedraaid op het bedrijf van de Vlaams-Brabantse melkveehouder Kris Jacquemyn. Deze landbouwer geeft aan dat de bieten inderdaad erg schoon van de band rolden, maar hij heeft ook de nodige bemerkingen bij de wat hij “omslachtige technologie” noemt. “Er komt veel werk bij kijken en je hebt erg veel water en ruimte nodig.”

Volgens de gebruiksinstructies wordt er met een watervoorraad van 14.500 liter 100 tot 250 ton gewassen worden. Bij zandgrond zal dit in de praktijk lager zijn dan bij kleigrond. “Na 100 ton moet het water vervangen worden en dat water moet je ook kwijt kunnen. Er komt veel modder vrij”, aldus Jacquemyn die tegenwoordig weer een bietenmuis inzet. Rommelaere reageert dat het extra werk afgezet moet worden tegen de betere voerefficiënt van de watergereinigde bieten. Hij adviseert om het restwater af te laten stromen naar een weiland waar het in de grond kan zakken en het modder en de organische resten zicht vermengen met het land.

Werktuigendagen: "Kans om investeringen te tonen die landbouw doet om duurzamer te werken"
Uitgelicht
Grote bedrijvigheid langs de expresweg N60 in Oudenaarde dezer dagen, waar de Vlaamse landbouwsector in volle voorbereiding is voor de 36ste editie van de Werktuigendagen. Op...
20 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek