Werktuigendagen: "Kans om investeringen te tonen die landbouw doet om duurzamer te werken"

Grote bedrijvigheid langs de expresweg N60 in Oudenaarde dezer dagen, waar de Vlaamse landbouwsector in volle voorbereiding is voor de 36ste editie van de Werktuigendagen. Op zaterdag 23 en zondag 24 september worden 60.000 bezoekers verwacht om er zich te vergapen aan blinkende machines en innovatieve technieken. Net als tijdens vorige edities gaat er grote aandacht naar themademonstraties en thema-eilanden. “Die laten ons toe om in te spelen op actuele uitdagingen in de sector, denk maar aan mechanische onkruidbestrijding, de bodem en dit jaar voor de eerste keer zelfs agroforestry”, legt beursvoorzitter Joris Van Olmen uit.

20 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2023 8:01 Griet Lemaire
Lees meer over:
Werktuigendagen 2021

Schaal van demonstraties is uniek in Europa

Tweejaarlijks, telkens het vierde weekend van september, vinden in Oudenaarde de Werktuigendagen plaats. Met 216 exposanten en meer dan 300 demonstrerende machines ter plaatse is de beurs uniek in Europa. Nergens wordt op deze schaal in Europa een beurs georganiseerd waar zoveel machines live in actie te zien zijn. De demonstraties vinden plaats op een terrein van 120 hectare en zijn gegroepeerd rond drie sectoren: akkerbouw, tuinbouw en de groensector. Tijdens de demonstraties komen bijna alle aspecten aan bod: van het oogsten van gewassen, over grondbewerking, zaaien, spuittechnieken, onkruidbestrijding, inkuiltechnieken tot bemesting en landschapsonderhoud.

Team Werktuigendagen

Niet-evidente keuzes dringen zich constant op

AgriBevents, de organisator van de beurs, kijkt uit naar een beurs in normale omstandigheden. “Na de coronaperiode met vele restricties kunnen we eindelijk opnieuw een evenement organiseren en voorbereiden onder normale omstandigheden”, vertelt voorzitter Van Olmen. “Al beseffen we wel dat de landbouwsector vandaag voor gigantische uitdagingen staat. Denk maar aan het stikstofdossier, de klimaatdoelstellingen, de druk op de prijzen, de geopolitieke situatie, enz... Al die dossiers hebben een grote impact en wegen zwaar op zowel landbouwers als toeleveranciers. Zij moeten continu, niet-evidente keuzes maken.”

Focus op themademonstraties

Om landbouwers bij deze keuzes te helpen, brengt de beursorganisatie een aantal van die uitdagingen extra onder de aandacht. “Met onze gerichte themademonstraties willen we hen optimaal informeren in de zoektocht naar gepaste en innovatieve oplossingen voor de economische, technische en maatschappelijke uitdagingen die op de sector afkomen”, klinkt het. De focus van deze editie ligt op goed bodembeheer, het duurzaam inwerken van groenbemesters en alternatieve onkruidbestrijding.

mechanische onkruidbestrijding Werktuigendagen

Alternatieve onkruidbestrijding

De alternatieve onkruidbestrijding is een terugkerend thema op de beurs. “De problematiek rond gewasbeschermingsmiddelen blijft actueel”, legt Tom Destoop van AgriBevents uit. “Onder meer daardoor zien we dat alternatieve onkruidbestrijding niet langer exclusief voorbehouden is voor de biosector.” Zo heeft Vlaanderen sinds kort een ecoregeling voor mechanische onkruidbestrijding als onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) waar al verschillende gangbare akkerbouwers gebruik van maken.

Volgens Destoop evolueren de machines snel, waardoor het relevant blijft om deze gerichte themademonstratie te blijven aanbieden. “Zo bestaan er nu ook hybride schoffeltoestellen die gericht zijn op gangbare landbouwers. Deze machines schoffelen bijvoorbeeld tussen de rijen en in de rijen waar het gewas staat. Of ze gaan enkel sproeien waar ze via geavanceerde cameratechnieken onkruid ontdekken. Deze machines laten toe om de hoeveelheid verbruikte actieve stof van 30 tot 90 procent te doen dalen.” De organisatie kan rekenen op de hulp van onderzoekscentrum Inagro en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groententeelt Oost-Vlaanderen (PCG) bij het uitwerken van deze themademonstratie.

thema-eiland bodem Wertuigendagen

Thema-eiland bodem

Op Werktuigendagen buigt ILVO zich samen met het Departement Landbouw en Visserij over goed bodembeheer. De bodem is volgens hen de belangrijkste grondstof van de landbouw. Op het terrein worden twee profielkuilen aangelegd. De ene geeft inzicht in de ondergrondse ontwikkeling van enkele courante teelten zoals boontjes, vlas en kolen. In de tweede kuil is er aandacht voor groenbedekkers. Er worden zowel enkelvoudige als complexere mengsels ingezaaid. Op die manier kunnen de landbouwers met eigen ogen aanschouwen op welke manier deze gewassen op de bodem inwerken.

Een andere belangrijke bodemverbeteraar is compost. “Vandaag is dat een onderbenutte verbeteraar, terwijl bij veel landbouwers de grondstoffen voor compost aanwezig zijn. Wetgeving blijkt vandaag nog een belangrijke factor te zijn in het gebruik van compost”, legt Destoop uit. Op de beurs zullen twee composthopen liggen om te demonstreren hoe compost kan opgebouw en gekeerd worden.

Voor het eerst aandacht voor agroforestry

Agroforestry of boslandbouw is een systeem waar bomen of struiken gecombineerd worden met een landbouwgewas of landbouwdieren op eenzelfde perceel. Bij een goed werkend systeem hebben beide componenten een neutrale of positieve invloed op elkaar. Negatieve interacties worden dan weer zoveel mogelijk vermeden. Een bijkomend voordeel van agroforestry is dat het ook ecosysteemdiensten kan leveren, zoals koolstofopslag, schaduw voor vee of luchtzuivering. “We willen tijdens Werktuigendagen deze manier van werken voorstellen aan landbouwers. Er zullen machines gedemonstreerd worden die horen bij agroforestry, denk bijvoorbeeld aan mechanisatie voor aanplant en onderhoud van bomen of ook de oogst van noten”, vertelt Destoop.

Van oud naar nieuw

Maar er is natuurlijk meer dan enkel de thema’s die hierboven zijn uitgelicht. “Zo is er ook een oldtimerhappening waarop meer dan 400 tractoren worden verwacht”, vult event manager Gunther De Mey aan. Niet alleen zullen deze tractoren te bekijken zijn, ze komen ook in actie. “Er is een uitgewerkte themademonstratie met oldtimerhooibouwapparatuur waaronder maaibalken, cirkelmaaiers, enz. Daarnaast zullen de olditmers ook ploegen."

Affiche werktuigendagen 2023

Samen en duurzamer

De aanwezigheid van deze oldtimermachines toont ook de evolutie aan die de mechanisatie in de landbouwsector heeft gekend. Het beursthema waarvoor werd gekozen, ligt dan ook in lijn met die evolutie: ‘Samen op weg naar de landbouw van morgen’. “Onze beurs biedt de kans aan de landbouwsector om te tonen welke investeringen er gebeuren om duurzamer te werken”, aldus De Mey.

Ook het woordje ‘samen’ in de slogan is niet toevallig gekozen. “Ondanks alle uitdagingen is de samenhorigheid in de landbouwsector groter dan ooit, dat is ons ook opgevallen bij Agriflanders, een andere landbouwbeurs die wij om de twee jaar in januari organiseren in Flanders Expo. Wij hopen dit positieve gevoel opnieuw te kunnen uitdragen”, besluit De Mey.

De beurs vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 augustus van 9 uur tot 18 uur langs de N60 in Oudenaarde. Meer informatie over ticketprijzen en parkings vind je op de website Wertuigendagen.be.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek