Mond- en klauwzeer sluipt richting Oostenrijk: Wat betekent dit voor België?

nieuws

In Slovakije is een vijfde uitbraak gemeld van mond- en klauwzeer (MKZ). De verspreiding van de ziekte in Hongarije en Slovakije baart ook in ons land zorgen, nu het virus oprukt richting de Oostenrijkse grens. Terwijl de autoriteiten in de getroffen landen strikte maatregelen nemen om de verspreiding in te dammen, blijft België waakzaam voor de mogelijke introductie van de ziekte. Het FAVV benadrukt het belang van strikte bioveiligheidsmaatregelen en een snelle respons om verdere besmetting te voorkomen.

1 april 2025 Lize Dieltjens
koeneus2

5 haarden in Slovakije, 2 in Hongarije 

De eerste besmetting in Hongarije dateert van 7 maart op een rundveebedrijf in Kisbajcs, vlak bij de Slovaakse grens. Twee weken later werden in Slovakije besmettingen gemeld op drie verschillende rundveebedrijven. Het gaat om één bedrijf in de grensstreek met Hongarije, de andere getroffen rundveebedrijven bevinden zich langs de Donau. 

Op 26 maart werden opnieuw uitbraken gemeld op een melkveebedrijf in het Hongaarse Levél, op slechts 40 kilometer van het eerste besmette bedrijf, en in Slovakije op een rundveebedrijf met 279 dieren in het district Dunajská Streda. 

In Slovakije is dus nu een vijfde uitbraak gemeld van MKZ op een melkveebedrijf met bijna 3.500 dieren. Het bedrijf ligt in Plavecký Stvrtok, zo’n 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bratislava en ligt daarmee wat verder van de locaties waar eerdere besmettingen gemeld werd. De locatie ligt dichter bij de Oostenrijkse grens, wat de situatie des te zorgwekkend maakt.

kaartjeMKZ

Wat is MKZ? 

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke virale ziekte die vooral runderen, schapen, geiten en varkens treft. De ziekte veroorzaakt blaren in de mond, op de tong en op de hoeven van de dieren. Het virus verspreidt zich snel via direct contact tussen dieren of via besmette materialen zoals voertuigen en kleding. Hoewel MKZ geen directe gevaren voor de menselijke gezondheid oplevert, heeft het ernstige gevolgen voor de veehouderij.   

Maatregelen van de autoriteiten 

De maatregelen om het virus in te dammen zijn niet min: 

  • Hongarije heeft de beperkingszone rond besmette bedrijven uitgebreid tot meer dan tien kilometer. Binnen deze zone geldt een verbod op buitenweiden, en wilde dieren die mogelijk besmet zijn, worden streng gemonitord,

  • Slovakije heeft voert tijdelijke noodvaccinaties uit als extra voorzorgsmaatregel,

  • Oostenrijk heeft uit voorzorg de invoer van dieren uit Hongarije en Slovakije verboden en voert strengere controles uit op de bewegingen van dieren binnen de regio,

  • De Europese Commissie heeft de beperkingszones in Hongarije, Slovakije en Oostenrijk uitgebreid.  

Maatregelen in België 

Uit de eerste traceerbaarheidsresultaten blijkt dat er tijdens de risicoperiode geen vatbare dieren uit Hongarije of Slovakije in België zijn binnengebracht. Mocht echter blijken dat risicodieren toch naar België zijn verscheept, dan worden deze dieren onmiddellijk opgespoord voor inspectie. De betrokken bedrijven worden tijdelijk geblokkeerd in afwachting van de resultaten van het onderzoek. “Het is echter belangrijker dan ooit om waakzaam te zijn”, zegt Hélène Bonte, woordvoerder van FAVV. Ze benadrukt dat verdachte gevallen onmiddellijk gemeld moeten worden. Daarnaast moeten de bioveiligheidsregels strikt worden nageleefd, vooral transporteurs en veehouders die in contact komen met risicolanden. 

Bonte wijst ook op de noodzaak om extra maatregelen te treffen. “Reizigers uit derde landen of gebieden met een hoog risico mogen geen dierlijke producten meenemen in hun bagage. Ook is het verboden keukenafval te voederen aan gevoelige dieren.” Dieren die in België worden geïmporteerd, moeten vergezeld zijn van een gezondheidscertificaat dat ondertekend is door een officiële dierenarts van het land van herkomst. Dit certificaat bevestigt dat het dier geen klinische tekenen van een besmettelijke ziekte vertoont en niet afkomstig is uit een risicogebied. 

Het is belangrijker dan ooit om waakzaam te zijn

Hélène Bonte - Woordvoerder FAVV

Preventie en bestrijding 

Tot de jaren 90’ werd mond-en-klauwzeer in de EU preventief bestreden door het vaccineren van de rundveestapel. Sinds 1991 is deze vaccinatie echter niet langer toegestaan. Tegenwoordig ligt de nadruk bij de preventie op het strikt naleven van bioveiligheidsmaatregelen op veehouderijen. “Het naleven van bioveiligheidsprotocollen op de bedrijven is essentieel om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt”, zegt Bonte. “Bezoekers van veehouderijen moeten zich strikt houden aan hygiënemaatregelen, zoals ontsmetten bij het betreden en verlaten van het bedrijf.” 

Verder legt Bonte uit dat er strikte regels gelden voor het vervoer van dieren. “Alle vervoermiddelen moeten na transport van tweehoevigen gereinigd en ontsmet worden, zeker als ze uit risicogebieden komen.” Dat is volgens haar cruciaal om risico’s te beperken. “Voertuigen die uit landen zoals Algerije en Marokko komen, moeten zelfs een attest van ontsmetting voorleggen bij de grensinspectieposten”, zegt Bonte.  

Bij een uitbraak worden er verschillende maatregelen getroffen om het virus in te dammen en de ziekte te bestrijden. “Er wordt onmiddellijk een vervoerverbod ingesteld voor risicodieren en risicoproducten”, vertelt Bonte. Daarnaast worden er veiligheidszones afgebakend rondom de uitbraaklocatie. “Er worden drie- en tienkilometerzones ingesteld waarin strikte maatregelen van kracht zijn om de ziekte binnen de grenzen te houden.” 

Wanneer er een besmetting wordt vastgesteld, worden de getroffen bedrijven geruimd en wordt er streng gecontroleerd op andere bedrijven in de regio. “We monitoren de situatie voortdurend en nemen direct actie als we gevaar voor andere bedrijven zien.” 

Toekomstige ontwikkelingen 

De komende weken zullen bepalen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. Hoewel de besmetting voorlopig beperkt blijft tot de getroffen gebieden in Hongarije en Slovakije, blijft het risico op verspreiding naar andere regio’s reëel. De autoriteiten zullen de situatie nauwlettend volgen en indien nodig nieuwe maatregelen treffen.

Nieuwe MKZ-uitbraken in Slovakije, FAVV waarschuwt voor illegale invoer van schapen en geiten
Uitgelicht
In Slovakije zijn op drie rundveebedrijven nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Eén van de getroffen bedrijven ligt in het grensgebied met Hongarije, waar...
25 maart 2025 Lees meer

Bron: Nieuwe Oogst / Veeteelt / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek