Minder varkensvlees en meer pluimveevlees in Europa

De productie van varkensvlees in de Europese Unie is in het eerste halfjaar van 2023 met 8,6 procent gedaald. De productie van pluimveevlees daarentegen steeg met 3,1 procent. Dezelfde trends zijn waar te nemen in de consumptie van varkens- en pluimveevlees. Voor beiden daalden de exportcijfers.

26 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 oktober 2023 20:41
biologischekippenweideweelde-1920

In het eerste halfjaar heeft de lage productie in Europa geleid tot recordhoge prijzen voor varkensvlees, al zitten deze sinds juli terug in een neerwaartse trend. Omdat tegelijk ook de voederprijzen lager worden, blijven de marges positief voor de varkenshouders. Daarom verwachten marktexperten van de EU hogere slachtgewichten in de tweede helft van 2023. De productiedaling over heel 2023 schatten ze in op 6,6 procent.

Duitsland liet begin dit jaar de grootste afname optekenen bij varkensvlees. Daar is de productie gedaald met 9,4 procent, een afname van 210.000 ton. Als gekeken wordt naar verhouding, is de productiedaling in Denemarken groter. Hier komt de productie 21,5 procent, ofwel 180.000 ton, lager uit. In 2023 is de consumptie van varkensvlees ook afgenomen met 0,5 kilogram, deze staat nu op 30,4 kilogram per hoofd van de bevolking.

Herstel voor pluimvee

Ondanks het feit dat er nog uitbraken zijn van hoogpathogene vogelgriep, is bij pluimveevlees het herstel van de productie duidelijk ingezet. De grootste groei in het aantal slachtingen kwam in het eerste halfjaar uit Italië met 15 procent, wat staat voor 87.000 ton. Ook Spanje kent met 5,5 procent en 45.000 ton een flinke toename. De consumptie van pluimveevlees is met 1 kilo ofwel 4,3 procent gestegen.

De marktexperts van de Europese Unie verwachten voor heel 2023 een stijging van de productie van pluimveevlees met 3,3 procent. Tenminste als de prijzen voor voeder en energie de dalende trend voortzetten en de marges kunnen verbeteren.

Minder export

Vooral door de hoge prijzen haperde de export van varkensvlees vanuit de EU. De export naar derde landen is met 20 procent gedaald. Daarbij komt dat China de eigen productie weer grotendeels op peil heeft en daardoor minder behoefte heeft aan varkensvlees. De EU verloor zowel marktaandeel op de markten voor lage prijsproducten zoals de Filipijnen, maar ook op de markten voor hoogwaardige varkensvleesproducten zoals de Verenigde Staten, Japan en Australië.

Ook de export van pluimveevlees is kleiner geworden, al is die afname met 2,5 procent minder groot dan bij varkensvlees. De verwachting is dat de pluimveevleesprijzen in 2024 lager worden en daarmee weer een deel van de export kan teruggewonnen worden.

Op de markt voor pluimveevlees is er wel sprake van een flinke stijging van de import met 13,5 procent, dat is 52.000 ton. Dit komt vooral door een acht procent hogere import uit Brazilië, de grootste exporteur naar de EU. Ook de import vanuit Thailand en Oekraïne groeit flink. Daarentegen daalt de import vanuit het Verenigd Koninkrijk fors met 46 procent. Voor heel 2023 wordt een importstijging van 12 procent verwacht, wat volgens de experts compleet kan veranderen op het moment dat er vogelgriep op commerciële bedrijven in Brazilië uitbreekt.

Groeimarkt Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is voor varkensvlees een groeimarkt. De export naar dit land groeide met 2,4 procent in het eerste halfjaar van 2023 en die ontwikkeling zet door. Het Verenigd Koninkrijk is nu na China het tweede grootste exportland voor de EU. De dalende varkensstapel in het Verenigd Koninkrijk is hier debet aan.

Ruim 400.000 varkens minder in Vlaanderen op één jaar tijd
Uitgelicht
De onzekerheid in het stikstofdossier en de slechte marktsituatie in 2022 heeft gezorgd voor een forse daling van het aantal varkens in ons land. In mei waren er volgens voorl...
19 oktober 2023 Lees meer

Bron: Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek