"Miljoenen ton suikerrietafval gebruiken als biomassa"

nieuws
Brazilië verspilt elk jaar de stroom die drie grote waterkrachtcentrales leveren door nauwelijks gebruik te maken van miljoenen ton suikerrietafval. Er is alleen meer overheidssteun nodig om die biomassa om te zetten in groene stroom, zeggen de grote suikerriettelers.
2 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Brazilië verspilt elk jaar de stroom die drie grote waterkrachtcentrales leveren door nauwelijks gebruik te maken van miljoenen ton suikerrietafval. Er is alleen meer overheidssteun nodig om die biomassa om te zetten in groene stroom, zeggen de grote suikerriettelers. Suikerproducenten en ethanolfabrieken gebruiken het suikerrietafval momenteel alleen voor hun eigen energievoorziening.

Brazilië teelt ruim een half miljard ton suikerriet per jaar. De bladeren en de pulp die overblijven na het persen, kunnen als brandstof dienen voor elektriciteitscentrales met een totaal vermogen van 12.200 megawatt, rekent Unica voor, een vereniging van suikerrietproducenten in de deelstaat Sao Paulo. Suikerrietafval levert schone energie omdat de suikerrietstengels tijdens het groeiseizoen evenveel koolstof opslaan als er bij de verbranding weer wordt vrijgegeven. Waarschijnlijk zal er de komende jaren ook steeds meer van het restproduct beschikbaar zijn.

De omstreden nieuwe waterkrachtcentrale Belo Monte, die gepland wordt in het Amazonegebied, zal tijdens het droge seizoen maar een vermogen hebben van iets meer dan 4.500 megawatt. De grootste hoeveelheden suikerrietafval zijn beschikbaar tussen april en november, net als het waterpeil in de rivieren laag is en waterkrachtcentrales dus minder stroom kunnen produceren. Pulpcentrales en waterkracht vullen elkaar dus goed aan, argumenteren de suikerrietproducenten.

Bovendien wordt suikerriet geteeld in de regio’s waar de meeste stroom wordt verbruikt, anders dan bij de waterkrachtcentrales in het Amazonegebied zijn er dus geen hoogspanningsleidingen nodig om de stroom bij de verbruiker te krijgen. Marcos Jank, de voorzitter van Unica, gaat ervan uit dat Brazilië tegen 2020 een miljard ton suikerriet zal produceren, vooral om daaruit bio-ethanol te distilleren. “De Braziliaanse overheid zegt geïnteresseerd te zijn, maar doet te weinig om de bal aan het rollen te krijgen”, zegt Zilmar de Souza, een expert van Unica.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek