Milieubewegingen moeten fors besparen

De milieu- en natuurbewegingen moeten flink meer besparen dan eerst gedacht. Volgens de Bond Beter Leefmilieu gaan de middelen van de sector er met 12 procent op achteruit.
18 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

De milieu- en natuurbewegingen moeten flink meer besparen dan eerst gedacht. “Dat Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) nu de hakbijl bovenhaalt, druist in tegen alle eerdere afspraken”, zeggen ze maandag in De Standaard. Volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) gaan de middelen van de sector er met 12 procent op achteruit. Het gaat om bijna 2,5 miljoen euro.

De Bond Beter Leefmilieu, dat ongeveer 140 verenigingen overkoepelt en in hun naam spreekt, zijn verbolgen omdat zij vanaf 2011 mogelijk een pak subsidies verliezen. "Daags na de Septemberverklaring van minister-president Kris Peeters (CD&V) beloofde hij dat de milieu- en natuurverenigingen niet meer dan twee procent van hun gewone subsidies en niet meer dan 5 procent van hun projectsubsidies zouden moeten inleveren", zegt BBL-voorzitter Hans Bruyninckx.

"Alle verenigingen hebben die cijfers als sleutel voor de verdeling van de besparingen aanvaard omdat we beseften dat iedereen zijn duit in het zakje moet doen. Amper twee weken later legt minister Schauvliege die belofte naast zich neer. Wij moeten twee tot drie keer meer besparen en worden daarmee buiten proportie getroffen."

Minister Schauvliege is niet te spreken over de "persoonlijke aanval" van de milieubeweging. "Het klopt niet dat ik de enige minister ben die extra bespaart. Om de begroting voor 2011 in evenwicht te brengen, moeten alle departementen een extra inspanning doen. Voor het departement Leefmilieu gaat het om 3,7 miljoen euro extra, bovenop de percentages die al voor de verenigingen waren afgesproken."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek