Milieu-economen bekritiseren subsidiepolitiek

De wereld geeft elk jaar miljarden euro uit aan de vernietiging van het milieu. Zo luidt de kritiek in een rapport van het VN-Milieuprogramma UNEP, dat in Brussel werd voorgesteld. De milieu-economen roepen op het kappen van wouden te stoppen en visbestanden te beschermen. De politiek moet zich bij de gunning van subsidies meer op behoud van de soortenrijkdom richten.
14 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

De wereld geeft elk jaar miljarden euro uit aan de vernietiging van het milieu. Zo luidt in grote lijnen de kritiek in een rapport van het VN-Milieuprogramma UNEP, dat in Brussel werd voorgesteld. De milieu-economen roepen op het kappen van wouden te stoppen en visbestanden te beschermen. De politiek moet zich bij de gunning van subsidies meer op behoud van de soortenrijkdom richten.

De staatshulp voor sleutelsectoren zoals landbouw, visvangst, mijnbouw en energie beloopt jaarlijks in totaal bijna 670 miljard euro, lichtten de auteurs toe. Een groot deel daarvan draagt "massaal bij tot de vernietiging van natuurlijke hulpbronnen", is inefficiënt, achterhaald of schadelijk. De milieu-economen roepen de politiek op bij de gunning van subsidies zich meer op behoud en economisch gebruik van de soortenrijkdom vast te leggen.

Zo vloeit meer dan een derde van de steun in de productie en het verbruik van fossiele brandstoffen, waarschuwen de samenstellers van het rapport, die door het Helmholtz-centrum voor milieu-onderzoek in Leipzig wetenschappelijk gecoördineerd werd. Hun dringende oproep: het rooien van de wouden stoppen, tropische koraalriffen en visbestanden in de wereldzeeën beschermen en de algemene achteruitgang van de ecosystemen tegenhouden.

Daarvoor moeten beschermde gebieden drastisch uitgebreid worden zodat het principe van "de vervuiler betaalt de schade" consequent kan doorgevoerd worden. Nu draait echter meestal de maatschappij en daarmee de belastingbetaler voor de kosten op.

Aan het rapport "De Economie van de Ecosystemen en de Biodiversiteit" hebben meer dan 100 wetenschappers meegewerkt. Het eerste van vier delen werd nu gepubliceerd. Het werk onder leiding van de financiële econoom Pavan Sukhdev van de Europese Commissie werd gefinancierd door Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Nederland en Zweden.

Meer informatie: UNEP-rapport

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek