header.home link

Milcobel sluit productievestiging melkdrinks in Schoten

11 september 2020

Milcobel is van plan om zijn afdeling in Schoten waar melkdrinks worden geproduceerd, te sluiten. Dat heeft de directie van de zuivelcoöperatie vrijdag bekendgemaakt op de ondernemingsraad. De sluiting is een gevolg van het transformatietraject dat begin dit jaar van start ging en dat ervoor moet zorgen dat winstgevendheid van Milcobel kan stijgen zodat er een betere melkprijs kan uitbetaald worden aan de leden-melkveehouders. Door de sluiting staan 167 banen op de helling.

Lees meer over:

Een dag nadat 60 boze melkveehouders actie voerden aan de Milcobel-vestiging in Langemark, kondigt de zuivelcoöperatie meteen een drastische beslissing aan. “De afdeling melkdrinks die onder meer in de markt worden gezet onder de merken Inza,Choco! Chocho! of Yogho! Yogho!, is al jaren verlieslatend. De productiesite in Schoten is bovendien sterk verouderd en de investeringen die noodzakelijk zijn, zijn omwille van de structureel dalende marktvraag en de lage tot negatieve marges niet haalbaar. De coronacrisis heeft ook bewezen dat we de winstgevendheid niet kunnen opkrikken door een hoger volume te realiseren”, zo luidt het in een persbericht.

De directie heeft aangekondigd dat een sluiting van de site in Schoten niet alleen betekent dat de productie er wordt stopgezet, maar ook dat de ondersteunende diensten in Schoten en in Brugge zullen worden afgebouwd. Een uitzondering is er voor de consumptiemelk in glasverpakking die onder het Inza-merk wordt geproduceerd. “Die wordt niet in Schoten geproduceerd en valt dus buiten de scope van deze sluiting”, aldus Milcobel-directie.

Ze wijst erop dat de coöperatie begin 2020 ging een transformatietraject van start waarin gekeken wordt naar mogelijk verbeterings- en besparingspotentieel. Dit traject werd opgestart nadat de leden-melkveehouders al een tijdlang hun ongenoegen uitten omwille van de aanhoudend lage melkprijs die Milcobel uitbetaalt. In december vorig jaar werd de samenwerking met toenmalig CEO Peter Koopmans al stopgezet en in juni werden de voorzitter en ondervoorzitter van de coöperatie nog weggestemd door de leden als gevolg van het uitblijven van resultaten.

Het is opvallend dat de sluiting van Milcobel Schoten nu zo plots wordt aangekondigd.

Socialistische vakbond ABVV

De nieuwe CEO Nils van Dam, die aantrad in mei dit jaar, kondigde kort na zijn aantreden aan dat het transformatietraject een besparing moet opleveren tegen 2025. “Ik ben overtuigd dat we een ambitieus plan aan het uitbouwen zijn waar heel veel perspectief in zit. Ik snap de tijdsdruk bij onze leveraars bovenop alweer een nieuwe CEO met nieuwe beloftes. Maar ik hoop dat ze kijken naar wat ik doe en dat ze kunnen zien dat er iets zal veranderen”, zei hij donderdag nog aan een delegatie van protesterende boeren.

Deze druk vanuit de landbouw doet de vakbonden vermoeden dat dit de directe reden is voor de beslissing om de site te sluiten. "De beslissing komt er vlak na de protestactie van landbouwers die meer geld eisen voor hun melkafname. Hoewel zij aandeelhouder zijn en dus ook nog een nabetaling ontvangen, eisten zij dringend maatregelen", zegt de socialistische vakbond ABVV. "Het is in elk geval opvallend dat de sluiting van Milcobel Schoten nu zo plots wordt aangekondigd."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek