"Methaanuitstoot van planten verwaarloosbaar klein"
nieuwsAanleiding daarvoor was een publicatie in Nature, voorjaar 2006, waarin Utrechtse onderzoekers claimden dat planten wel methaan uitstoten. Dat zou zelfs deels kunnen verklaren dat de kringloop van methaan tot nog toe een gat vertoont. Mogelijk speelden planten daarin een tot dan toe onbegrepen rol. Als planten methaan (CH4) zouden uitstoten wierp dat mogelijk ook nieuw licht op het nut van bosaanplant tegen het broeikaseffect. Methaan is ook een krachtig broeikasgas, dat deels de opname van kooldioxide dan teniet zou doen. Het artikel in Nature deed destijds veel stof opwaaien.
Volgens hoofdauteur Tom Dueck van Plant Research International in Wageningen is er geen enkele experimentele aanwijzing dat planten daadwerkelijk methaan uitstoten. "Wat ook een geruststelling is, want tot nog toe wist niemand hoe een levende groene plant methaan moest produceren". Normaal gesproken ontstaat methaan alleen bij het vergaan van afgestorven plantenmateriaal.
Voor de experimenten werden planten opgekweekt in een atmosfeer met speciaal gemerkt kooldioxide (C-13), waaruit het plantenmateriaal werd opgebouwd. Daarna werd met speciale lasertechnieken in afgesloten ruimten met gewone lucht bekeken of er C-13 gemerkt methaan vrijkwam. Daarvoor werd voor zes verschillende plantensoorten, waaronder basilicum, tarwe en maïs, geen enkele aanwijzing gevonden.
Volgens Dueck was het vorig jaar in Nature gepubliceerde artikel voor plantenfysiologen al meteen niet erg overtuigend. "Er leken ons methodologisch dingen niet goed gedaan". Hij vermoedt bijvoorbeeld dat een deel van de door de Utrechters onder leiding van Thomas Röckmann waargenomen methaanemissies afkomstig was uit holtes met omgevingslucht.
Bron: De Volkskrant</i>