Met moedermelksuikers verrijkte poedermelk op de markt
nieuwsIn de Verenigde Staten staan al blikken babymelkpoeder in de rekken met ‘HMO’ op het etiket. Dat staat voor ‘humane melk oligosachariden’, of moedermelksuikers. Volgend jaar wordt het babymelkpoeder met suikers die de weerstand van pasgeborenen versterken ook bij ons verkocht. En dat is te danken aan onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Gent door professor Industriële biotechnologie Wim Soetaert. Hij slaagde er enkele jaren geleden in om de unieke suikers uit menselijke moedermelk in zijn labo na te bootsen, schrijft De Morgen.
Moedermelksuikers dragen bij tot het afweersysteem van pasgeboren kinderen. Ze stimuleren de groei van goede darmbacteriën en kunnen zo leiden tot minder infecties en allergieën. Tot voor kort vond je ze alleen in menselijke moedermelk en niet in het babymelkpoeder dat geproduceerd wordt op basis van koemelk. De Morgen plaatst professor Wim Soetaert (UGent) op een voetstuk omdat hij erin slaagde de suikers uit moedermelk in zijn labo na te bootsen. Dat deed hij door darmbacteriën te modificeren, zodat ze in staat zijn om suikers uit bieten om te zetten.
Volgens de professor dromen poedermelkproducenten al lang van een ontdekking als de zijne. Soetaert benadrukt wel dat borstvoeding geven aan een kind het beste blijft. "Het is niet de bedoeling dat vrouwen moedermelk voor de verrijkte poedermelk ruilen. Het poeder is bedoeld voor vrouwen die er om praktische reden niet in slagen borstvoeding te geven. Zij moeten een alternatief hebben dat het origineel zo goed als mogelijk benadert."
Voor de productie op grote schaal werkt Inbiose, een spin-offbedrijf van Soetaerts vakgroep aan de Universiteit Gent, samen met de Amerikaanse multinational Dupont. Zij maken de suikers in poedervorm en verdelen ze aan de producenten van kunstvoeding. "In Amerika heeft marktleider Abbott zo al de eerste blikken met verrijkt babymelkpoeder in de rekken staan." Volgens Soetaert is volgend jaar Europa, en dus ook België, aan de beurt … als voedselveiligheidsautoriteit EFSA toelating geeft want die werkt veel trager dan de Amerikaanse autoriteit.
Bron: De Morgen
Beeld: VTM Nieuws