Met een glas melk verzekerd van een goede nachtrust

Een glas melk voor het slapen gaan, bevordert een diepere en meer rustgevende slaap, ontdekten Duitse wetenschappers.
10 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Een glas melk voor het slapen gaan, bevordert een diepere en meer rustgevende slaap. Dit geldt vooral wanneer de koeien ’s nachts gemolken werden. Dan is het melatonine-gehalte in de melk hoger, het hormoon dat het dag-nacht ritme van de mens regelt. Dat hebben Duitse wetenschappers ontdekt, meldt de gezondheidswebsite Imedo.

Het slaaphormoon melatonine is wetenschappelijk erkend voor zijn positief effect op slapeloosheid, de gevolgen van een jetlag en zelfs voor zijn bloeddrukverlagende werking.

Door koeien ’s nachts te melken en een op gras en kruiden gebaseerd rantsoen te voederen kan het melatonine-gehalte in melk op een natuurlijke wijze worden verhoogd. Een extra dosis licht overdag kan het dag-nacht-effect nog versterken en de melatonine-productie ’s nachts stimuleren. Op die manier kan de melk tot 20 keer meer melatonine bevatten dan gewone melk.

De menselijke productie van het melatonine-hormoon begint al vanaf de leeftijd van 15 jaar af te nemen. Een laag melatonine-niveau kan leiden tot slaapstoornissen. In de wintermaanden wanneer het ook overdag vrij donker is, produceert het lichaam ook gedurende de dag melatonine. Dat kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid of een winterdepressie.

40 proefpersonen namen deel aan de Duitse studie. 73 procent van hen gaf aan dat ze na een glas melk voor het slapen gaan een meer rustgevende nachtrust kenden. Vooral bij oudere mensen werd de kwaliteit van de slaap verbeterd.

Bron: Imedo Gesundheitsnews

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek