Winnen we binnenkort minerale meststoffen uit tomatenbladen?

Als het van meststoffenleverancier Anorel en de Universiteit van Gent afhangt, putten we weldra meststoffen uit tomatenplantafval. Deze maand hebben ze in dat kader het door VLAIO-gesteunde project Tombustion gelanceerd. De onderzoekende partijen wijzen op de groeiende markt voor groene, circulaire meststoffen. Door de geconditioneerde omstandigheden van de teelt onder glas, zijn de tomatenplanten een uniforme en dus geschikte grondstof voor nutriëntenwinning.

16 juni 2022  – Laatste update 16 juni 2022 15:58

De prijs van meststoffen neemt ongekende hoogtes aan, maar dat is niet de enige uitdaging. “De productie van kunstmeststoffen is milieuonvriendelijk en vraagt veel energie. Daarnaast zorgt een veranderende wetgeving met het oog op een duurzamere landbouw voor restricties op vlak van meststofgebruik”, vertelt Josephine Cafmeyer van Anorel, producent en verdeler van meststoffen en initiator van het Tombustion-project. 

Gezien de stijgende vraag naar groene, circulaire meststoffen, gaat Anorel met dat project onderzoek doen naar nutriëntenwinning uit tomatenplantafval. Het doet dit in partnerschap met de Universiteit van Gent en kan daarvoor rekenen op financiële steun van VAIO. Begin mei 2022 is het project goedgekeurd en in juni 2022 wordt er van start gegaan om het concept uit te werken tot een optimaal productieproces.

Tombustion

Tomatenplantafval: uniform en zonder zware metalen

Als grondstof voor de minerale meststof is er gekozen voor tomatenbladafval. “In België en Nederland is ongeveer 2.400 hectare grond bezet voor het telen van tomaten en dit bijna uitsluitend in hydrocultuur. Biomassa geteeld in hydrocultuur heeft het voordeel een heel constante samenstelling te hebben vanwege het strak bemestingsschema”, vertelt Cafmeyer.

Ze wijst ook op de voordelen van substraatteelt. “Daarbij kan er uitgesloten worden dat er zware metalen of andere contaminanten worden opgenomen aangezien de planten niet in volle grond staan.” Dit alles maakt tomatenplanten onder glas een interessant gewas als biomassa om nutriënten uit te recupereren. Omdat tomatenbladafval erg rijk is aan kalium worden de nutriënten gerecupereerd in de vorm van monokalifosfaat (MKP). Als dit effectief lukt, willen de betrokken partijen het concept uitrollen naar andere gewassen die geteeld worden in de hydrocultuur.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek