Meetjesland in trek bij Russische zwanen dankzij boeren

In het Meetjesland pleistert voor het tweede jaar op rij voor lange tijd een grote groep kleine zwanen, afkomstig uit Rusland. Dat de kleine zwanen er sinds november overwinteren, is mede te danken aan het subsidiebeleid van de provincie Oost-Vlaanderen dat boeren aanzet hun velden niet te ploegen na de aardappel- of suikerbietenoogst.
4 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

In het Meetjesland pleistert voor het tweede jaar op rij voor lange tijd een grote groep kleine zwanen, afkomstig uit Rusland. "Dat de kleine zwanen er sinds november overwinteren, is mede te danken aan het subsidiebeleid van de provincie Oost-Vlaanderen dat boeren aanzet hun velden niet te ploegen na de aardappel- of suikerbietenoogst", zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Voor het tweede jaar op rij overwintert sinds november een groep kleine zwanen, tot 480 vogels groot, op akkers in de Christoffelpolder (Watervliet). Uniek zijn ook 16 wilde zwanen in de groep. De kleine zwaan komt uit de Petsjoradelta (Noord-Rusland) en vliegt in etappes 4.000 tot 5.000 kilometer tot in overwinteringsgebieden in Nederland en Groot-Brittannië.

"Kleine groepjes verblijven in de IJzervallei, het moerasgebied van Archies (Henegouwen) en in de Doelpolders, maar de grootste aantallen overwinteren sinds de jaren tachtig in het Meetjesland. Naargelang het voedselaanbod verplaatsten de vogels zich vroeger vrij snel richting Nederland", vertelt Pieter Dhaluin van INBO.

"Drie jaar geleden besliste de provincie om een aantal proef- en demonstratievelden te ondersteunen", zegt Luc Vande Ryse van de dienst landbouw en platteland. "In ruil voor een financiële vergoeding worden velden niet geploegd na de aardappel- en suikerbietenoogst, waardoor de resten als voedsel dienen voor de wintergasten. Voorwaarde is wel dat het om open polderakkers moet gaan en dat laat in het najaar wordt geoogst."

Deze winter stellen vijf landbouwers samen 15 hectare foerageervelden ter beschikking. Ook ganzen profiteren van de maatregel want afgelopen winter werden er recordaantallen (54.000) geteld.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek