Meerlagenteelt moet serrebedrijven nog efficiënter maken

De Vlaamse glastuinbouwsector is al erg innovatief, maar het kan altijd nog beter. Inagro slaat de handen in elkaar met Urban Crop Solutions en zal in de 12 meter hoge gevelserre van Agrotopia in Roeselare een innovatief systeem voor meerlagenteelt installeren voor onderzoek.

15 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 februari 2024 14:54
agrotopia-inagro-dakserre-3-1250

Drie jaar geleden opende Inagro op het dak van de kistenloods van de REO Veiling in Roelare Agrotopia, een 12 meter hoge gevelserre die de ideale omgeving vormt voor onderzoek in glastuinbouw. Tot nu toe werden er in deze grootste dakserre van Europa al heel wat onderzoeksprojecten opgezet rond hydrocultuur en verticale tuinbouw. Maar nu zal er dus ook ruimte gereserveerd worden voor onderzoek naar de mogelijkheden van meerlagenteelt.

Optimaal ruimtegebruik

Voor dit ambitieuze project ging Inagro in zee met Urban Crop Solutions, zij zullen het meerlagensysteem ontwikkelen en installeren. Het plan is om de aangepaste serre eind dit jaar in gebruik te nemen. De realisatie komt er dankzij de ondersteuning van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten van VLAIO en de provincie West-Vlaanderen. Het systeem zal bestaan uit drie torens van 10 meter met 18 bewegende tafels per toren. Door op verschillende lagen te telen, wordt het gebruik van de ruimte maximaal benut. Het idee is om optimaal gebruik te maken van natuurlijk zonlicht en indien nodig bij te sturen met dynamische ledverlichting.

Vruchtbare samenwerking

 “We zijn enthousiast om met Inagro aan dit innovatieve project te werken. Ons gezamenlijk doel is  grenzen verleggen en duurzame landbouw bevorderen. Deze samenwerking bevestigt onze inzet voor geavanceerde technologieën, flexibiliteit en het integreren van indoor farming met de natuurlijke omgeving van serres”, aldus Jean-Pierre Coene, CEO Urban Crop Solutions. Inagro vond in Urban Crop Solutions een betrouwbare partner voor deze opdracht. “Deze samenwerking is een perfect voorbeeld van hoe publieke en private sector elkaar kunnen versterken. Samen kunnen we innovatieve oplossingen bieden die de land- en tuinbouw naar een hoger niveau tillen op het gebied van duurzaamheid en productiviteit”, aldus Bart Naeyaert, gedeputeerde provincie West-Vlaanderen.

Stadslandbouw: waar blijft het succes?
Uitgelicht
Tegen 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in steden wonen. We moeten dus meer voedsel in de stad gaan produceren. Experten zijn er alvast van overtuigd: stadslandbouw h...
8 juli 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek