Meer Belgisch geld voor VN-programma tegen ontbossing

België gaat 10 miljoen euro extra vrijmaken in de strijd tegen de wereldwijde ontbossing. Dat heeft Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege beloofd tijdens gesprekken in de marge van de VN-top rond biodiversiteit in het Japanse Nagoya.
26 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

België gaat 10 miljoen euro extra vrijmaken in de strijd tegen de wereldwijde ontbossing. Dat heeft Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege, die de Belgische delegatie in Nagoya leidt, beloofd tijdens gesprekken in de marge van de VN-top rond biodiversiteit in het Japanse Nagoya.

De 10 miljoen euro vormt een nieuwe Belgische injectie in het VN-programma REDD+ (Reducing Emissons from Deforestation and Forest Degradation in Developing Countries), dat de uitstoot van broeikasgassen wil tegengaan door ontbossing en de kwalitatieve achteruitgang van bossen een halt toe te roepen.

REDD+ is een mechanisme dat partijen die erin slagen de emissies als gevolg van ontbossing en bosdegradatie te beperken, ook financieel compenseert. Als de waarde van bossen kan worden bepaald, is men minder geneigd de bossen te exploiteren of te kappen en wordt een duurzaam gebruik en het behoud van bossen gestimuleerd. “Het is een uitstekend platform waar de partners uit ontwikkelingslanden ervaringen kunnen uitwisselen”, omschreef minister Schauvliege het initiatief.

In het REDD+ debat schuilt ook aandacht voor het behoud van biodiversiteit en de steun aan inheemse volkeren die leven van de goederen en diensten die aangeleverd worden door bossen. “Ontbossing verminderen, kan bovendien bijdragen aan de strijd tegen armoede, één van de Millenniumdoelstellingen, en aan de reductie van biodiversiteitsverlies”, verklaart Schauvliege. 

De nieuwe steun komt bovenop de huidige Belgische inspanningen voor duurzaam bosbeheer. Onder meer in de Democratische Republiek Congo, één van onze voornaamste partners inzake ontwikkelingssamenwerking, worden programma’s opgezet volgens het concept van REDD+. Ons land besteedt daarbij specifiek aandacht aan lokale projecten.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek