"MAP-doelstellingen haalbaar met mestverwerking"
nieuwsDe Europese nitraatrichtlijn dwingt de Vlaamse overheid sinds 1991 een adequate oplossing te zoeken voor het Vlaamse mestoverschot, wat straks aanleiding moet geven tot de totstandkoming van het intussen derde mestactieplan. Reeds geruime tijd volgen De Mestverwerkers de vorming van het nieuwe MAP op de voet. Binnen de nieuwe visietekst van juli van de bevoegde minister van Leefmilieu Kris Peeters stelt De Mestverwerkers vast dat er grote aandacht gaat naar de omschakeling van nutriëntengehalte naar nutriëntenemissierechten. De hieraan gekoppelde afroming bij overdracht wordt als belangrijke peiler aanzien voor het behalen van de MAP-doelstellingen.
Maar mestverwerking op zich volstaat om de MAP-doelstellingen te halen zonder dat daarbij moet geïnvesteerd te worden in emissierechten, zegt de organisatie. "Bovendien blijkt uit de praktijk dat een ondersteunend beleid veehouders er effectief toe aanzet om te investeren in mestverwerking. In Bretagne, waar de Franse varkensbedrijven zijn geconcentreerd, zijn er reeds meer dan 250 mestverwerkingsinstallaties in werking en worden er door een ondersteunend beleid meer dan 300 mestverwerkinginstallatie's bijgebouwd op korte termijn", luidt het.
Mestverwerking is dan ook de meest efficiënte methode om te vermijden dat mest de bodem vervuilt, zegt de organisatie. Bij mestverwerking worden nagenoeg alle nutriënten ofwel geëxporteerd ofwel omgezet tot onschadelijke gassen. De Mestverwerkers rekenen er op dat mestverwerking als volwaardig peiler wordt aanzien voor het behalen van de nitraatrichtlijn en dat aan veehouders die mest verwerken voldoende steun wordt verleend om hun bedrijf dynamisch uit te bouwen.
Bron: Belga