nieuws

"Europese aardappeloogst krimpt met een kwart"

nieuws
De aardappeloogst valt dit jaar minimaal 25 procent lager uit dan vorig jaar. Dat stelt de Nederlandse boerenorganisatie LTO. Dit beeld zou voor zowat de hele EU gelden. In ons land volgt de verwerkende industrie de situatie op de voet. "De komende drie weken zullen bepalend zijn voor de grootte van onze frieten", zegt Belgapom-secretaris Romain Cools.
1 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De aardappeloogst valt dit jaar minimaal 25 procent lager uit dan vorig jaar. Dat stelt de Nederlandse boerenorganisatie LTO. Dit komt hoofdzakelijk door het weer van het afgelopen jaar. Door de hitte en hoge luchtvochtigheid komt er meer phytophtora voor. Door het natte voorjaar werden de aardappelen bovendien al 4 à 5 weken later gepoot dan normaal. Dit beeld geldt volgens de LTO voor de meeste EU-lidstaten.

Doordat er zowat overal in Europa sprake is van slechte groeiomstandigheden zou de opbrengstprijs nog kunnen meevallen. "We verwachten dat de prijs door de droogte in heel Europa en de kleinere oogsten omhoog gaat. Maar hoeveel dat zal zijn is nu nog niet te zeggen. De handel is afwachtend", klinkt het bij de LTO.

De verwerkende industrie volgt de situatie op de voet. "De komende drie weken zullen bepalend zijn voor de grootte van onze frieten", aldus Romain Cools van Belgapom, de beroepsvereniging voor aardappelhandelaars in België. "De aardappelen zitten nu in hun laatste groeifase. Die zal bepalend zijn voor de grootte van de aardappelen", zegt Cools.

Volgens Cools is ons teeltgebied er het slechtst aan toe van heel Europa. In het voorjaar was er veel neerslag en waren de temperaturen te laag. Toen liepen onze aardappelen een eerste groeiachterstand op. Daarna kende Vlaanderen hitte en droogte, wat opnieuw gevolgen had voor de groei. Bovendien zijn er in sommige streken veel aardappelen verloren gegaan door overvloedige neerslag en hagelschade, luidt het.

Bron: Telegraaf/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek