header.home link

Makro gaat halve varkens verkopen

19 november 2021

Nadat ze eerder al halve koeien verkochten, gaat Makro nu ook halve varkens aanbieden. Met de opkomende inflatie verwacht de supermarkt dat het populair wordt om aan een scherpe prijs grote hoeveelheden vlees in te slaan.

Lees meer over:

In China is het een gebruikelijk zicht in de supermarkt, klanten die staan aan te schuiven met een half varken in de winkelkar. Ook de supermarkt Makro gaat er zich tijdelijk aan wagen, nadat eerder ook de verkoop van halve koeien een succes was.

“Makro is een stock up winkel”, zegt aankoper Jean-Philippe Monmart, “Klanten komen bij ons niet voor één fles shampoo te kopen of een potje préparé maar wel om stevige hoeveelheden in te slaan. Een half varken is meteen goed voor 33 kilo vlees in 10 verschillende versnijdingen. Het is voor ons een manier om mensen weer alles van het varken te leren ontdekken, niet alleen de koteletten of gehaktbereidingen, maar ook bijvoorbeeld een heerlijk varkensgebraad van de schouder.”

Wie zijn halve varken bestelt, kan het twee dagen later op de vleesafdeling van een Makro-winkel komen ophalen. Monmart: “Pas na de bestelling wordt alles verwerkt, alles is vacuüm verpakt zodat het gemakkelijk kan ingevroren worden. Door zo te werken garanderen we dat er niets van het varken verloren gaat. Met de klassieke bakjes die in de vleestoog van een supermarkt liggen kan je dat veel minder garanderen en dat is zonde. Net zoals iedereen willen we onze ecologische footprint zo laag mogelijk houden en zo veel mogelijk voedselverspilling vermijden. Dat is maar een teken van respect naar de kwekers en naar de dieren.”

Vanaf nieuwjaar gaan we veel prijzen zien omhoog gaan door inflatie, we verwachten dat veel mensen een voorraad willen inslaan. Als je met een paar buren afspreekt om te delen, kan je een mooi voordeel doen

Jean-Philippe Monmart - Inkoper Vlees Makro

Scherpe prijs

Eerder dit jaar verkocht Makro al halve koeien, dat was in een keer één bestelling van 180 kilo vlees. “We hebben zo toen toch een stuk of 30 keer het pakket van een halve koe verkocht, en een veelvoud van de kleinere colli’s van een 10 kilo. Ook voor de varkens gaan we die aanbieden. Dat is een succes want de actie loopt eigenlijk maar een goeie twee weken”, zegt Monmart.

Het vlees is 100 procent traceerbaar naar de kwekers waar de gebruikelijke leverancier van Makro mee samenwerkt, maar de boeren zelf houden er niets extra aan over: “We bieden het vlees aan een veel scherpere prijs aan, 6 euro per kilo, dus wat wij kunnen besparen door minder verspilling wordt volledig het voordeel van de consument. Vanaf nieuwjaar gaan we veel prijzen zien omhoog gaan door inflatie, we verwachten dat veel mensen een voorraad willen inslaan. Als je met een paar buren afspreekt om te delen, kan je een mooi voordeel doen. En je brengt een mooie traditie van vroeger terug waarbij mensen een heel dier verdelen onder elkaar.”

De actie van Makro loopt nog tot eind november.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Wouter Rawoens

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek