nieuws

"Maandelijks 50 euro extra voor bio is betaalbaar"

nieuws
"Elk gezin dat het echt wil, ook dat met een lager inkomen, kan perfect biovoeding betalen. Als een gezin met vier personen van alle primaire levensmiddelen de bioversie zou kopen, is het maandelijks slechts 50 euro extra kwijt. Doenbaar toch?" Met die uitspraak ondersteunt BioForum het opmerkelijke pleidooi van driesterrenkok Peter Goossens. Die hoopt dat we met z'n allen de hedendaagse voeding links laten liggen en wat vaker naar kwaliteitsvolle bioproducten grijpen. Landbouweconoom Erik Mathijs relativeert.
8 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
"Elk gezin dat het echt wil, ook dat met een lager inkomen, kan perfect biovoeding betalen. Als een gezin met vier personen van alle primaire levensmiddelen de bioversie zou kopen, is het maandelijks slechts 50 euro extra kwijt. Doenbaar toch?" Met die uitspraak ondersteunt BioForum, de koepelorganisatie van biologische landbouw en voeding, het opmerkelijke pleidooi van driesterrenkok Peter Goossens. Die hoopt dat we met z'n allen de hedendaagse voeding links laten liggen en wat vaker naar kwaliteitsvolle bioproducten grijpen.

"Wie moeite doet, kan zich wel op betaalbare wijze met bioproducten voeden", zegt Marianne Vergeyle van BioForum. "In grootwarenhuizen is biologische voeding nog altijd peperduur, maar wie rechtstreeks winkelt bij de boer of bioshop betaalt maar 20 tot 30 procent meer dan gewone producten. Dat is toch voor iedereen haalbaar? Onlangs werd dat trouwens door een Duitse universiteit bewezen: als een gezin van vier personen met een modaal inkomen de belangrijkste primaire levensmiddelen in bioversie zou kopen, is het maandelijks slechts 50 euro extra kwijt. In deze modelberekening werden melk, boter, eieren, aardappelen, tarwemeel, rijst, deegwaren, brood, koffie en bananen opgenomen".

Landbouw- en voedseleconoom Erik Mathijs (KU Leuven) ziet het anders. "Bioproducten zijn aan de huidige prijzen niet voor iedereen weggelegd. Zelfs als een gezin uit de middenklasse ervoor kiest om 100 procent biologisch te leven, kan het niet elke dag biovlees eten, wil het betaalbaar blijven". Volgens BioForum is het een kwestie van prioriteiten. Vroeger besteedde een gezin veel meer geld aan voeding dan nu. In 1950 ging bijna de helft van het gezinsinkomen naar voeding, in 1970 was dat 30 procent en vandaag nog amper 12 procent. "Dat relativeert de stelling dat biovoeding te duur zou zijn. Men moet het willen betalen. Trouwens, soms kosten bioproducten evenveel als gewone producten, afhankelijk van het seizoen".

Vandaag haalt biologische voeding op de Belgische markt een aandeel van 2,3 procent. Stel dat plotseling iedereen bioproducten wil, kan de landbouweconomie dan die gigantische vraag voldoen? "Binnen de EU zijn er voldoende akkers en weiden om elke Europeaan aan bioproducten te helpen. Maar het zal nooit zover komen", zegt professor Mathijs. "Biovoedingsproducten kunnen hier in het beste geval 10 procent marktaandeel halen. Dat is vooral een kwestie van gewoonte: de gemiddelde Belg vindt dat de gewone voedingsproducten in de warenhuisrekken al voldoende gezond zijn".

Zouden onze smaakpapillen die oersmaak van bioproducten trouwens nog wel lusten? "Ja hoor", klinkt het bij biobakker Jowan in Merchtem. "Voor nieuwe klanten is het even aanpassen aan een brood zonder kunstmatige smaakversterkers en bewaarmiddelen, maar uiteindelijk willen ze niks anders meer. Sommige klanten rijden 20 kilometer om hier een brood te kopen". "Alleen dit brood lust ik nog", zegt een klant van de biobakker. "Bij broden van gewone bakkers heb ik niet eens het gevoel dat ik bijt. Dat zijn sponzen waar ik meteen doorheen zit".(GL)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek