Maai Mei Niet-gazons: voedsel voor 5 miljoen bijen

Vijf miljoen bijen konden elke dag eten dankzij de Maai Mei Niet-gazons van duizenden Vlamingen. “92 procent van de deelnemers zal ook in de toekomst minder maaien”, klinkt het bij weekblad Knack, één van de initiatiefnemers van de actie.

9 juni 2021  – Laatste update 9 juni 2021 18:57
Lees meer over:

‘Doe niets voor de natuur.’ Met die slogan riep Knack, samen met KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en vzw Het Ministerie voor Natuur, op om een maand lang het gazon niet of minder te maaien. Langer gras waarin duizend bloemen mogen groeien, heeft tal van voordelen. Het houdt meer vocht op, wat de verdroging tegengaat, meer koolstof ook, en voorziet in eten voor bestuivers als bijen en andere nuttige insecten.

Meer dan 6.200 mensen schreven zich in voor Maai Mei Niet, 2.200 deden ook mee aan het Bloementelweekend. Zij telden in één vierkante meter van hun lange gras de bloemen, gaven dat resultaat door en kregen een persoonlijke nectarscore. Die drukt uit hoeveel bijen er konden eten van het ongemaaide gazon. Al die nectarscores samen, werden door professor Ecologie en natuurbehoud Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven) samengeteld tot de nationale nectarscore.

"Samen werd zowat 145 hectare tuingazon ingevoerd”, weet hij. “Het bewijst wat we met Maai Mei Niet wilden aantonen: heel veel kleine snippers maken een groot geheel. Zeker in Vlaanderen, dat voor tien procent uit tuinen bestaat en slechts drie procent uit natuurgebied. 145 hectare is naar Vlaamse normen een groot natuurreservaat.”

Alle Maai Mei Niet-gazons samen produceerden elke dag 56 kilogram nectarsuiker. “Een dagelijks buffet voor iets meer dan vijf miljoen bijen", zegt de professor in Knack. Zestig steden en gemeenten namen deel aan Maai Mei Niet. Antwerpen stuurde honderd duo's groenmedewerkers op pad om bloemen te tellen, in Aalst ontdekte men twee zeldzame bloemensoorten in gazon dat altijd wordt gemaaid en steden als Oudenaarde en Roeselare geven te kennen dat Maai Mei Niet een opstap wordt voor een ander maaibeleid.

Ook bij de deelnemers blijkt Maai Mei Niet een blijver. 72 procent van de deelnemers zag meer leven in de tuin. 92 procent zal ook in de toekomst minder maaien. Ook buiten de maand mei hebben de insecten, bestuivers en vogels onze tuinen immers nodig als nectarstation, schuil- of nestplaats.

Bron: Belga / Knack

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek