Lumpy skin disease rukt verder op naar noorden
nieuwsRundveehouders hebben er een nieuwe sanitaire kopzorg bij. In Bulgarije werd voor het eerst Lumpy skin disease (LSD) bij runderen vastgesteld. De ziekte heeft haar origine in Afrika (Zambia) maar verspreidt zich langzaam maar zeker noordwaarts. Net nog werd in ons land een eerste besmetting sinds 2011 met het schmallenbergvirus vastgesteld en door besmetting in Frankrijk wordt ook volop gevaccineerd tegen blauwtong. Boerenbond laat alvast weten dat Belgische runderen die naar Turkije worden geëxporteerd door het besmette gebied moeten en dat er dus voldoende aandacht moet besteed worden aan hygiëne en bioveiligheid voor de vrachtwagens die terugkeren.
Bulgarije heeft bekendgemaakt dat er sinds half april 25 uitbraken van LSD gedetecteerd werden in drie regio’s. Het zijn de eerste uitbraken in dat land. Het virus werd zeer waarschijnlijk binnengebracht uit Turkije, waar de ziekte al jaren tiert, of uit Griekenland, waar vorig jaar en ook dit jaar meerdere uitbraken opgetekend werden, zo schrijft Boerenbond op zijn website. Lumpy skin disease (LSD) of besmettelijke nodulaire dermatose is een huidaandoening bij runderen die veroorzaakt wordt door een pokkenvirus.
Zieke dieren krijgen knobbels op hun huid en op hun slijmvliezen. Dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De dieren hebben hoge koorts, zijn zwak en willen niet meer eten en hun melkgift valt terug. De knobbels sterven uiteindelijk af, maar het herstel kan heel lang duren, waardoor dieren kunnen sterven door zwakte en ondervoeding. LSD wordt verspreid via direct contact tussen dieren, via gecontamineerde huiden en via bijtende insecten zoals stalvliegen, muggen, paardenvliegen of tseetseevliegen. Uitbraken komen vooral voor in gebieden waar veel insecten aanwezig zijn, als het warm is, na intense regenval of langs rivieren. De ziekte verspreidt zich traag en ze kan onder controle gebracht worden door het ruimen van besmette bedrijven en een bewegingsbeperking van runderen.
LSD is een ziekte van het Afrikaans continent, maar in 2013-2014 verspreidde ze zich naar het Midden-Oosten en Turkije. In 2015 verspreidde het virus zich verder naar Griekenland, waar 122 uitbraken genoteerd werden. In september kreeg Griekenland de toestemming van de Europese Commissie om te starten met een noodvaccinatie, waarna 170.000 dieren gevaccineerd werden met levend vaccin, dat uit Zuid-Afrika ingevoerd werd. De campagne was niet volledig succesvol, aangezien er in 2016 opnieuw uitbraken opgetekend werden.
Moeten Vlaamse rundveehouders zich zorgen maken? Vlaanderen heeft al enige tijd geen runderen meer ingevoerd uit Bulgarije, zo weet Boerenbond. Over invoer van onbehandelde huiden uit het besmette gebied is voorlopig niets bekend. Als gevolg van de recente uitbraken is transport van runderen vanuit het zuidelijk deel van Bulgarije ook niet meer mogelijk. Het is wel zo dat alle runderen die uit Europa via de weg naar Turkije geëxporteerd worden, doorheen het besmette gebied in Bulgarije reizen. Ook Belgische runderen volgen deze weg. “We moeten hier dus vooral bezorgd zijn over de vrachtwagens die terugkomen van Turkije”, zo klinkt het. “Hygiëne en bioveiligheid moeten hier nogmaals voldoende aandacht krijgen. Alle betrokkenen moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen.”
Bron: Boerenbond.be
Beeld: www.ciftlikdergisi.com.tr