Lokerenaars moeten zelfgekweekte groenten mijden

De bodem in Lokeren is op verschillende plaatsen verontreinigd met kwik. Oorzaak zijn de haarsnijderijen die de streek ooit groot maakten.
22 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

De bodem in Lokeren is op verschillende plaatsen verontreinigd met kwik. Dat blijkt volgens OVAM uit de resultaten van een reeks bodemonderzoeken. De verontreiniging is veroorzaakt door de haarsnijderijen die Lokeren ooit groot maakten. De periode van de contaminatie strekt zich uit van de 18de tot de 20ste eeuw.

Uit de onderzoeken, die geduurd hebben van 2006 tot 2009, blijkt dat 44 percelen op tien verschillende locaties gesaneerd moeten worden. In afwachting van de sanering wordt de bewoners aangeraden geen zelfgekweekte groenten te consumeren en het contact tussen kinderen en de bodem zoveel mogelijk te vermijden. Aangezien het om een historische verontreiniging gaat, waarvoor de huidige eigenaars en bewoners geen schuld dragen, zal OVAM de kosten van de sanering dragen.

Haarsnijderijen waren fabrieken en ateliers waar konijnen- en hazenvellen werden behandeld met een preparaat op basis van kwik, met de bedoeling om de haren als grondstof te kunnen gebruiken voor het maken van vilt en hoeden. Op basis van archiefgegevens van de stad Lokeren zijn in totaal 35 haarsnijderijen geïnventariseerd.

OVAM start in 2010 met het voorbereiden van het bodemsaneringsproject. De eigenlijke saneringswerken volgen vanaf 2012.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek