Limburgse politie stelt pv's op voor moeskopperij

In Bilzen werden de voorbije dagen de eerste pv's opgesteld voor diefstallen in plantages. Ook in Tongeren was het prijs.
28 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

In Bilzen werden de voorbije dagen de eerste pv's opgesteld voor diefstallen in plantages. "Ik sluit niet uit dat we al eens een klacht van een particulier noteerden als er uit zijn plantage iets was gestolen. Maar dergelijke pv's kan ik me in ieder geval niet herinneren", zegt Dirk Claes, zonechef van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst. Ook in Tongeren was het prijs.

Drie mannen en twee vrouwen uit Luik en Verviers hadden zaterdag samen al zo'n veertig kilo okkernoten geplukt nabij Alden Biezen toen een politiecombi voorbijreed. "Twee mannen zaten nog in de kruin van een boom, toen ze op heterdaad betrapt werden", zo klinkt het bij de politie. Vrijdag werden ook al drie notendieven betrapt in Bilzen. Die hadden al zo'n driehonderd kilo geplukt toen ze betrapt werden.

De Bilzense Burgemeester Johan Sauwens wil paal en perk stellen aan fruitdiefstallen. "We kunnen niet langer tolereren dat op grote schaal vruchten of noten geroofd worden", zegt de burgemeester, die een voorbeeld wil stellen. Uit een rondvraag in de sector blijkt dat fruittelers in toenemende mate geconfronteerd worden met moeskopperij.

Volgens secretaris Jef Odeurs van de Belgische Fruittelers Organisatie gaan toeristen steeds driester tewerk, al kan hij dat niet met cijfers staven. "Geen enkele fruitboer heeft er een probleem mee dat een wandelaar een appeltje plukt, maar sommigen gaan aan de haal met een hele wasmand fruit of laden gewoon de koffer van hun auto vol. Dat is ontoelaatbaar".

In Tongeren heeft de politie zaterdag een pv opgesteld voor het stelen van appels uit een boomgaard. Een bejaard koppel was op een verkavelingsweg aan het wandelen met drie kleinkinderen. Fruitteler Vincent Fagard zag hoe ze appels uit zijn boomgaard plukten en in een buggy verstopten. Toen hij hierover een opmerking maakte, ontstond een hevige discussie. Omdat de grootvader niet voor rede vatbaar was, werd de politie erbij geroepen.

De Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove wil het verschijnsel niet overroepen. Hij heeft zelf geen weet van grootscheepse moeskopperij. "Sint-Truiden wil het fenomeen creatief benaderen. Vaak zetten fruittelers een bak fruit klaar met daarlangs een potje waar wandelaars en fietsers een willekeurig bedrag kunnen achterlaten. Dat helpt".

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek