nieuws

Lidstaten willen 3,6 miljard euro besparen op EU-budget

nieuws
De 27 EU-lidstaten eisen 3,6 miljard euro besparingen op het EU-budget ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie voor de EU-begroting van volgend jaar. Vooral de subsidies voor de regio's en de stimulansbudgetten voor groei, tewerkstelling en landbouw moeten naar beneden. De lidstaten willen 820 miljoen euro minder uitgeven aan landbouw.
17 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

De 27 EU-lidstaten eisen 3,6 miljard euro besparingen op het EU-budget ten opzichte van het voorstel dat de Europese Commissie deed voor de EU-begroting van volgend jaar. Vooral de subsidies voor de regio's en de stimulansbudgetten voor groei, tewerkstelling en landbouw moeten naar beneden. Als de lidstaten hun zin krijgen, wordt in 2011 820 miljoen euro minder uitgegeven aan de landbouw dan begroot.

De Europese Raad boog zich vorige week over het budget van de EU in 2011. De 27 EU-lidstaten, die alle zetelen in de Raad, beslisten tot stevige besparingen ten opzichte van het voorstel van de Commissie. Wanneer de lidstaten 3,6 miljard euro minder vrijmaken voor de EU, is dit nog steeds een stijging van 2,9 procent tegenover 2010, wat door de lidstaten als ruim voldoende wordt beoordeeld.

De Raad eist daarom bezuinigingen op verschillende punten. Zo willen de lidstaten 820 miljoen euro beknibbelen op het EU-landbouwbudget voor 2011. Budgetten voor het stimuleren van economische groei en tewerkstelling worden met 841 miljoen euro verminderd. De subsidies voor armere Europese regio's zouden dalen met 1,1 miljard euro.

De lidstaten willen ook 203 miljoen euro besparen op humanitaire hulp. Daarnaast zouden de Europese instellingen het zelf met 162 miljoen euro minder moeten stellen. De aanwerving van personeel voor de EU-instellingen wordt volledig bevroren. De Raad vraagt ook te besparen op de pensioenen van Europese functionarissen en op de financiering van de Europese scholen voor hun kinderen.

Zeven landen, waaronder Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, stemden tegen de beslissing omdat ze meer verregaande besparingen wensen. De Brits premier David Cameron verklaarde dat "het EU-budget op termijn beter afneemt dan toeneemt". De beslissing werd genomen onder het Belgisch voorzitterschap, dat verzekert dat "een gepaste financiering voor de prioriteiten van de EU gegarandeerd blijft".

Het Europees Parlement behandelt de volgende maanden het voorstel van de Raad. Dat beloven moeilijke onderhandelingen te worden aangezien het Parlement voorstander is van een sterk Europa. De lidstaten lieten de voorgestelde werkingsbudgetten voor het Parlement alvast ongemoeid, in de hoop de besparingen er zo door te krijgen.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek