nieuws

Licht op groen voor nieuwe regels voedingsetiketten

nieuws
De EU-lidstaten hebben donderdag de nieuwe regels voor etiketten van voedingsmiddelen goedgekeurd. Voor het zomerreces gaf ook het Europees Parlement al groen licht aan de compromistekst die na drie jaar onderhandelen werd bereikt. Etiketten worden voortaan beter leesbaar en zullen meer informatie geven over de aanwezige stoffen.
29 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

De EU-lidstaten hebben de nieuwe regels voor etiketten van voedingsmiddelen goedgekeurd. Voor het zomerreces gaf ook het Europees Parlement al groen licht aan de compromistekst die na drie jaar onderhandelen werd bereikt. Etiketten worden voortaan beter leesbaar en zullen meer informatie geven over de aanwezige stoffen.

De belangrijkste vernieuwing is dat de energiewaarde van een product en de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout in een duidelijk leesbare tabel aangebracht moeten zijn op de verpakking. Alle informatie moet per 100 gram of per 100 ml worden uitgedrukt, daarnaast mag de informatie ook per portie worden weergegeven. De verplichting geldt niet voor onverpakte producten en voor voedsel dat door privé-personen wordt verkocht, bijvoorbeeld tijdens een actie voor het goede doel.

Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, zullen moeten opvallen in de ingrediëntenlijst. Ook onverpakte producten moeten gepaard gaan met informatie over allergenen. De vermelding van het land van herkomst wordt verplicht voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte, zoals dat nu al het geval is voor rundvlees en kalfsvlees, vers fruit, groenten, olijfolie en honing. De Europese Commissie onderzoekt nog of een oorsprongsvermelding ook verplicht kan worden voor verwerkte vis- en vleesgerechten en zuivelproducten. De Commissie bekijkt vooral of de verplichting haalbaar en betaalbaar is en een meerwaarde voor de consument oplevert.

Verder stellen de nieuwe regels dat vervangproducten - voedsel dat bijvoorbeeld lijkt op kaas maar uit andere stoffen is samengesteld - duidelijk aangeduid moeten worden, om te voorkomen dat de consument misleid wordt. De voedingsindustrie krijgt nu drie jaar de tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Daarna krijgt ze nog eens twee jaar de tijd om de regels over de voedingswaardetabellen toe te passen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek