Leterme gaat bijkomende landbouwgronden afbakenen
nieuwsHet vooropgestelde quotum van 750.000 hectare landbouwgrond in Vlaanderen is immers nog lang niet bereikt, kaartte nationaal voorzitter Pieter Van Oost van de Groene Kring aan. Leteme had oren naar de kritiek. Vooral in de provincie Limburg worden er teveel groengebieden in het nadeel van landbouwgronden afgebakend en daar moet inderdaad dringend iets aan veranderen, zo luidde het.
Het bezoek van Leterme kwam er op uitnodiging van de Groene Kring, de beweging voor jonge land- en tuinbouwers. Na afloop liet Leterme weten dat de aandacht voor de afbakening van bijkomende landbouwgronden absoluut prioritair is gezien de sector de kans moet krijgen zich ook in de toekomst te handhaven. Bovendien is de sector verantwoordelijk voor een niet geringe tewerkstelling, aldus de minister-president.
Leterme kondigde tevens aan dat hij de stockvoorraad van landbouwbedrijven in geval van overnames wil uitbreiden zodanig dat de landbouwers - voor maximaal 75.000 euro - steun via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) kunnen krijgen. Nu is het dikwijls zo dat landbouwers naast de VLIF-steun grijpen, zo zei Van Oost.
Ook wat de zogenaamde pensioenboeren betreft, engageerde Leterme zich de premies in het kader van de nieuwe landbouwinvesteringen op Europees vlak eerst en vooral aan de jonge en actieve boeren uit te keren. Volgens de huidige regeling kunnen landbouwers ouder dan 65 jaar of landbouwers die hun pensioen hebben aangevraagd toch aanspraak op premies maken, hoewel ze niet meer produceren. De Groene Kring zal tijdens de onderhandelingen over dit thema als vierde landbouworganisatie naast onder meer de Boerenbond bij de gesprekken betrokken worden, zo zei de landbouwminister.
Leterme gaf tot slot nog te kennen dat hij het huidige systeem van seizoensarbeid in fruitteeltbedrijven wil herbekijken in die zin dat het plafond van 100 dagen voor werknemers opgetrokken wordt. Volgens de Groene Kring is dit noodzakelijk omdat die dagen bij de start van het hardfruit in september, oktober en november al grotendeels opgebruikt zijn in andere sectoren zoals de aardbeienteelt. Voor de betere fruittelers is het belangrijk over ervaren en kwaliteitsbewuste plukkers te kunnen beschikken.
Bron: Belga