Leerlingen leren appels plukken bij lokale fruitboer

Tijdens ‘Plukvers van de pers’, een educatief programma van provincie Vlaams-Brabant, komen leerlingen alles te weten over het reilen en zeilen binnen de fruitsector.

10 oktober 2022  – Laatste update 10 oktober 2022 22:08
Lees meer over:
vlaamsbrabantplukverslandbouweducatiefruitteelt

Weet jij hoe het suikergehalte van een appel bepaald wordt? En waarom dit belangrijk is voor de fruitteler? Op deze en andere vragen krijgen bijna 450 leerlingen antwoorden tijdens ‘Plukvers van de pers’. Dat is een gratis, educatief programma bij een lokale fruitteler voor de derde graad van het lager en de eerste graad van het secundair onderwijs. “Iedereen lust graag een appel, maar vooraleer je je tanden kan zetten in de vrucht heeft het een heel proces doorlopen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van land- en tuinbouw.

De provincie biedt vijf workshops aan waarbij de leerlingen alles leren over het leven en het werk van de fruitboeren. Zo gaan ze aan de slag met de refractometer om het suikergehalte te bepalen en leren ze over de verschillende appelrassen. Vlaams-Brabant biedt scholen zo de kans om een fruitbedrijf in de regio te bezoeken en om de leerlingen iets bij te brengen over gezonde voedingsgewoonten.

 “Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze een boomgaard in het echt zien”, aldus Dehaene. “Als hoogtepunt mogen de leerlingen zelf appels gaan plukken en mogen ze vers appelsap proeven. Dat ‘Plukvers van de pers’ plaatsvindt in Vlaams-Brabant is niet toevallig. De provincie is één van de belangrijkste productieregio’s voor fruit in Vlaanderen.”

Meer info op www.vlaamsbrabant.be/plukvers

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek