Landbouwministers willen gezonde bijenpopulatie in EU
nieuwsDe Europese Unie gaat nauwer toezien op de gezondheid van de bijenpopulatie. Dat hebben de ministers van Landbouw, die zich zorgen maken over de stijgende sterftegraad, dinsdag in Brussel beslist. De landbouw kan zijn duit in het zakje doen met agromilieumaatregelen en een regelmatige risico-evaluatie van pesticiden. Voor potentieel schadelijke middelen luidt het advies om die in nauw overleg met de imkers toe te passen.
In hun conclusies herinneren de landbouwministers aan het nut van bijen: ze produceren honing en spelen een cruciale rol in de landbouw als bestuiver van planten. De sterftegraad neemt echter in verscheidene landen toe. Bovendien bestaan er weinig betrouwbare gegevens over de omvang en de precieze oorzaken van het probleem.
De raad van ministers acht het belangrijk om aandacht te besteden aan de bijenpopulatie omdat een achteruitgang in de populatie van deze gevoelige dieren een indicator is van biodiversiteitsverlies en vervuiling. De raad drukt dan ook zijn steun uit voor inspanningen die de Europese commissie reeds gedaan heeft zoals het verhogen van de Europese steun voor imkerprogramma's.
De landbouwministers willen dat er snel werk wordt gemaakt van een betere monitoring van de bijensterfte en van de oprichting van een referentielaboratorium voor onderzoek naar de gezondheid van de bijenpopulatie. Daarnaast moet de farmaceutische sector gestimuleerd worden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. De ministers breken ook een lans voor nieuwe reproductieprogramma's die bijen beter bestand maken tegen ziektes en parasieten, in het bijzonder tegen varroase.
De landbouw kan ook zijn duit in het zakje doen door agromilieumaatregelen te nemen zoals perceels- en bloemenranden die gunstig zijn voor de biodiversiteit. Op het vlak van gewasbeschermingsmiddelen moet op regelmatige tijdstippen afgewogen worden of de erkenning van een middel niet ingetrokken moet worden vanwege zijn schadelijkheid voor bijen. Indien er toch middelen gebruikt worden die potentieel schadelijk zijn voor bijen, dan adviseren de landbouwministers om die in nauw overleg met de imkers toe te passen.
De Belgische imkers reageren alvast tevreden. "Al sinds de jaren tachtig worden we geconfronteerd met de parasitaire ziekte varroase veroorzaakt door de gelijknamige mijt. De imkers moeten adequate en toegankelijke behandelingen ter beschikking krijgen. Europa zet een stap in de goede richting", zegt André Fontignie, de verantwoordelijke van een bijeninstituut uit Hoei.
Bron: Belga/eigen verslaggeving