Landbouwers protesteren tegen bosaanplant in herbevestigd agrarisch gebied

Op een drassig perceel nabij ecoduct De Munt in Hoogstraten heeft Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) zaterdag het startschot gegeven voor het aanplanten van een klimaatbos met 3.880 nieuwe bomen. Een dertigtal landbouwers uit Hoogstraten protesteerden tegen de inname van de landbouwgrond voor het klimaatbos.

20 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 20 februari 2022 22:01
Lees meer over:
hoogstraten

Vlaams minister van Omgeving en Klimaat Zuhal Demir zakte zaterdagmiddag af naar het perceel vlak bij het ecoduct De Munt aan de E19 in Hoogstraten voor het aanplanten van een klimaatbos. De aanplanting zou normaal gezien begin december vorig jaar plaatsgevonden hebben, maar toen stond het terrein helemaal onder water. Ook deze keer was het perceel nog zompig.

Een dertigtal landbouwers uit Hoogstraten stond Zuhal Demir op te wachten met tractoren en met spandoeken. Enkele inspecteurs van de lokale politie Noorderkempen begeleidden de minister mee langs de geparkeerde tractoren. De landbouwers voelden de minister op een vreedzame manier aan de tand over haar landbouwbeleid.

hoogstraten2

Het steekt bij de Hoogstraatse boeren vooral dat in deelgemeente Meerle 5 hectare bos moest verdwijnen voor andere natuurdoeleinden, terwijl er nu wel een nieuw bos moet geplant worden op landbouwgrond. Varkenshouder en blauwe bessenteler Tom Mertens uit Hoogstraten confronteerde de minister net voor ze zelf een boompje ging planten. “Hier gaat een stuk herbevestigd agrarisch gebied omgevormd worden tot een bos”, zei Tom Mertens. “Hoe kunnen we eigenlijk onze bestaanszekerheid veiligstellen?”

Zuhal Demir luisterde begripvol naar de grieven van de landbouwers. “Ik vind het helemaal niet erg dat hier nu twintig tractoren staan. Maar we moeten keuzes maken met respect voor elkaar”, stelde de minister. “De waterkwaliteit is nu eenmaal heel slecht. We zijn volop bezig met gesprekken hoe we dit allemaal gaan aanpakken.”

3880 inheemse bomen

Daarmee ging de minister samen met het stadsbestuur van Hoogstraten, de provincie, De Ronde Tafel Hoogstraten en BOS+ weer over tot de orde van de dag. Op het braakliggend perceel van 1,6 hectare groot gaf Zuhal Demir mee de start van het klimaatbos. Er verschijnen daar 3.880 inheemse bomen zoals spork, zomereik en winterlinde. “We kunnen voorlopig alleen het droogste deel van het perceel aanplanten. De rest van de bomen en struiken worden later aangeplant wanneer het volledige perceel droog genoeg is”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “In 2014 ondertekenden we een burgemeestersconvenant voor het terugdringen van het CO2-gehalte. Eind vorig jaar stelden we een klimaatactieplan op. De aanplanting van dit klimaatbos is een van de acties uit dat plan.”

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: Marielle Schalk

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek