Landbouwers op cursus waterkwaliteit in De Blankaart

nieuws

Landbouwers uit de regio van natuurgebied De Blankaart in West-Vlaanderen kunnen deze winter uitleg krijgen over de waterkwaliteit van de waterlopen in de buurt. Inagro organiseert er samen met De Watergroep en de provincie een reeks tententochten. In de tentjes wordt telkens uitleg gegeven over een andere waterloop. Het gebied is belangrijk voor de drinkwatervoorziening in de regio.

17 februari 2025 Ruben De Keyzer
Blankaart2

Deze winter kunnen landbouwers terecht in natuurgebied De Blankaart in Diksmuide voor tententochten. “Op 14 februari waren 17 landbouwers aanwezig”, zegt woordvoerder Steven Leenknegt van de provincie West-Vlaanderen. “Dit is al de derde sessie. Bij de vorige edities namen respectievelijk tien en acht landbouwers deel. We nodigen hen uit per meetpunt, oftewel per deelstroomgebied, zodat de groepen klein blijven. Zo blijft de sessie interactief en krijgt elke deelnemer de kans om actief mee te doen.”

Leren en experimenteren

Tijdens de sessies maken Inagro, De Watergroep en de landbouwers samen de oefening welke technieken en methodieken er zijn om aan driftreductie te werken en afspoeling te voorkomen. “Deelnemers gaan aan de slag met praktische oefeningen en een puzzel voor hun percelen”, zegt Leenknegt. “Er wordt telkens vertrokken van wat de landbouwers zelf kennen en doen, en dan wordt aangevuld bij welke andere mogelijkheden er ook zijn en hoe deze in hun bedrijfsvoering al dan niet kunnen worden ingepast.”

De landbouwers kunnen ook experimenteren in het labo van De Watergroep. Daar wordt de werking van de waterzuiveringsfilters uitgelegd en mogen de landbouwers zelf verschillende gewasbeschermingsmiddelen door die filters gieten, met een kleurstof per middel, om te kijken of en hoe deze stof uit het water gehaald kan worden.

waterkwaliteit blankaart provincie west vlaanderen

Drinkwaternorm

Na afloop kregen de deelnemers nog een rondleiding in het drinkwaterproductiecentrum van De Blankaart. De kwaliteit van het drinkwater in deze regio behaalde eerder nog de krantenkoppen wegens een overschrijding van de norm voor triazolen, de restanten van een schimmelbestrijdend gewasbeschermingsmiddel. De waarde bedroeg 0,490 microgram per liter, aanzienlijk hoger dan de toegelaten waarde van maximaal 0,1 microgram per liter. Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) heeft hierop de bovengrens verhoogd tot 1,0 microgram per liter. Een maatregel die genomen werd na adviesinwinning bij VITO en het Departement Zorg en Gezondheid, maar die niet kritiekloos is gepasseerd. Er is immers weinig geweten over hoe schadelijk deze triazolen wel of niet zijn.

Hoe dan ook is het belang van een goed waterbeleid zeker in dit gebied cruciaal. Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid, benadrukt het belang van de samenwerking: "Een goede waterkwaliteit vraagt om een gezamenlijke inspanning. De gesprekken met landbouwers zijn waardevol en bieden nieuwe inzichten om samen verdere stappen te zetten."

Niet alleen de landbouw

Volgens Naeyaert wordt hiervoor overigens niet alleen naar de landbouw gekeken. “In West-Vlaanderen is er nog werk aan de winkel om de rioleringsgraad te verhogen. Er zijn nog 43.000 huishoudens in onze provincie die niet aangesloten zijn op de riolering. Op plekken waar de aansluiting op het rioleringssysteem nog lang zal duren, kijken we samen met de gemeenten om met een decentrale waterzuivering te werken. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om een waterzuiveringssysteem dat ter plekke werkt voor bijvoorbeeld één bepaalde straat.

Bovendien zijn er locaties waar bij hevige regenval een overstort gebeurt van de riolering in de waterlopen. Ook deze plekken brengen we in kaart om aan te pakken. Dit en veel meer maakt deel uit van het waterkwaliteitsplan.”

Ook voor bedrijven organiseert de provincie infoavonden. “We kijken niet alleen naar de landbouw, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt Naeyaert. “De provincie zal hier zoveel mogelijk faciliteren en ondersteunen.”

Vul- en spoelplaatsen

Naeyaert laat ook nog weten dat de provincie bijkomende vul- en/of spoelplaatsen wil realiseren, waar landbouwers hun spuittoestellen kunnen vullen en reinigen met minimale risico’s voor het milieu, naast de private inspanningen daaromtrent bij landbouwers en loonsproeiers.

We vinden het ook belangrijk om de evolutie van de waterkwaliteit te meten en daarover te communiceren. We vinden het overigens zeer fijn dat zoveel landbouwers op onze infomomenten hebben ingetekend."

Tijdens de zomer wordt de reeks herhaald en worden ook andere locaties in de provincie betrokken.

Brouns versoepelt drinkwaternorm voor triazolen: Houdt dit gevaar in voor volksgezondheid?
Uitgelicht
Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) heeft eind vorig jaar beslist om de norm voor triazolen, de restanten van een schimmelbestrijdend gewasbeschermin...
13 januari 2025 Lees meer

Beeld: Provincie West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek