Laat Pasen: “Ideale timing voor start aspergeseizoen”
ReportagePasen valt dit jaar laat, op 20 april, en dat is goed nieuws voor de aspergetelers. “Een ideale timing voor de aspergeteelt”, klinkt het bij groente- en fruitveiling BelOrta. Dankzij het zonnige voorjaarsweer is de productie al goed op gang en is er voldoende aanbod voor de feestdag, die traditioneel het officieuze startschot van het aspergeseizoen vormt. Bij telers Sooi Bries en Luc Lavrijsen begon het seizoen al medio maart.
Op het veld van Bries, in het Limburgse Peer, worden de dagverse asperges in kisten verzameld aan het begin van het perceel. Bries laadt ze in zijn pick-up en rijdt – een kleine kilometer verder – naar zijn hoevewinkel, waar zijn vrouw Hilde Tijskens klanten bedient. In de loods draaien sorteer- en schilmachines op volle toeren. Die korte rit herhaalt Bries meerdere keren per dag.
Tijdens een bezoek in maart vertelt hij net begonnen te zijn met de oogst op verwarmde percelen. De productie is dan nog beperkt. Een houtgestookte installatie tussen twee velden verwarmt water dat via leidingen door de aspergeruggen stroomt. “Zo proberen we de kop van de plant op temperatuur te brengen en de groei te stimuleren”, legt hij uit.
Een maand later klinkt hij nog steeds positief. “De productie is goed”, meldt hij telefonisch. Inmiddels zijn ook de niet-verwarmde percelen volop in productie. Bries levert het grootste deel van zijn oogst aan BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, net als vele andere Limburgse telers.
Ook bij de veiling zelf heerst optimisme. “Dankzij het mooie weer is de productie vlot op gang gekomen", zegt Benny Cuypers van BelOrta. Niet alleen het aanbod, ook de vraag en prijsvorming stemmen hem tevreden. “De afgelopen weken waren goed, en met Pasen voor de deur verwachten we dat die trend aanhoudt.”
Pasen is voor aspergetelers een belangrijk moment in het jaar. “Het staat met rood omcirkeld in onze agenda”, zegt Luc Lavrijsen van Aspergehoeve Lavrijsen in Herk-de-Stad, één van de grootste telers van het land. “Pasen markeert als het ware het begin van het voorjaar, en asperges zijn dan traditioneel populair op het menu.”
Ook Lavrijsen, die zijn asperges veelal in de korte keten verkoopt, spreekt van een geslaagde seizoensstart. “Het zonnige weer zorgt ervoor dat de asperges mooi groeien, én stimuleert de vraag. Mensen associëren het voorjaar met asperges – het is één van de weinige seizoensgroenten in ons land.”
Zijn seizoen startte medio maart met verwarmde teelt, maar doordat Pasen laat valt, hoefde hij dit jaar nauwelijks te stoken. “Vorig jaar viel Pasen vroeg, op 31 maart. Toen moesten we flink verwarmen om tijdig te kunnen oogsten. Bovendien hadden we toen te kampen met veel regen, wat extra teeltproblemen opleverde.”
Na de verwarmde percelen schakelt Lavrijsen over op zogeheten ‘mini-series’. Daarbij wordt over de klassieke zwart-witte folie nog een doorzichtige folie getrokken. “De lucht ertussen warmt op en creëert een microklimaat waarin de asperges goed gedijen,” legt hij uit.
Zo slaagt hij erin de oogst te spreiden over het volledige seizoen, dat loopt van half maart tot 24 juni. Door slim te spelen met de zwart-witte folie kan de oogst worden versneld of vertraagd. “Met de zwarte kant boven trekken we warmte aan en versnellen we de groei. Leggen we de witte kant boven, dan remmen we de productie af.”
Bij BelOrta worden de eerste asperges al in februari geleverd, al gaat het dan om kleine volumes uit serres. “De piek ligt in mei”, zegt Cuypers. “Maar ook nu is er al ruim voldoende product beschikbaar. Consumenten kunnen dus met een gerust hart asperges à la flamande op tafel zetten met Pasen.”
