“Laat de geopolitieke context een duurzaam voedselbeleid niet belemmeren”

Natuurpunt en 285 andere organisaties hebben Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, opgeroepen om ervoor te zorgen dat het voorstel voor een EU-wetgevingskader rond duurzame voedselsystemen wordt ingediend, zoals gepland in september 2023. Ze hebben schrik dat onder meer de huidige geopolitieke context de planning ervan zou hinderen.

14 februari 2023  – Laatste update 14 februari 2023 12:34
Lees meer over:

Als onderdeel van de Farm-to-Forkstrategie, kondigde de Europese Commissie in 2021 een initiatief aan om een wetgevingskader voor duurzame voedselsystemen op te stellen. Dit kader moet de overgang naar duurzaamheid vergemakkelijken en ervoor zorgen dat de levensmiddelen die in de EU in de handel worden gebracht steeds duurzamer worden. Het zal de basis vormen voor vereisten en verantwoordelijkheden die alle actoren in het Europese voedselsysteem zullen aanbelangen.

De open brief werd ondertekend door 286 organisaties waaronder Natuurpunt, Boerenforum en Oxfam. De organisaties dringen bij von der Leyen erop aan om zich aan de geplande datum van september 2023 te houden om het voorstel van het EU-wetgevingskader in te dienen. “Recente ontwikkelingen hebben aangetoond hoe sommige belanghebbenden en beleidsmakers de huidige geopolitieke context en paniekzaaierij over vermeende risico’s over de voedselzekerheid in Europa gebruiken om de Farm-to-Forkstrategie af te zwakken. Dit zou een EU-wetgevingskader kunnen belemmeren”, staat te lezen in de brief.

“Gezond en duurzaam voedsel tot de gemakkelijkste en meest betaalbare keuze maken, is essentieel voor een doeltreffende uitvoering van de Farm-to-Forkstrategie”, laten de organisaties weten in de brief. “Het verlies aan biodiversiteit en de klimaatverandering zijn ernstige bedreigingen voor de voedselzekerheid en vereisen onmiddellijke actie, zoals de Europese Commissie benadrukt in haar analyse ‘Drivers for food security’.” Volgens de organisaties zal een versterking van de ecologische en sociale duurzaamheid, de veerkracht en de veiligheid van ons voedselsysteem vergroten. “Wij erkennen dat deze overgang haar eigen uitdagingen met zich mee zal brengen en weerstand kan oproepen, maar de EU en de rest van de wereld kunnen de kosten niet dragen als actie verder uitblijft", zo besluiten de organisaties.

De volledige open brief kan hier gelezen worden.

Europese Commissie wil Green Deal evalueren in licht van Oekraïens conflict
Uitgelicht
De Europese Commissie moet haar landbouw- en voedselbeleid opnieuw bekijken, vanuit het oogpunt van voedselzekerheid. Ook moet ze op korte termijn de bevolking van Oekraïne on...
2 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek