Kwart meer Belgische wijnbouwers in 2020

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2020 werden maar liefst 198 wijnbouwers geregistreerd tegenover 154 in 2019. “Dat gaat over zowel professionele als amateur wijnboeren”, klinkt het bij de federale overheidsdienst Economie. “De totale Belgische wijnproductie in 2020 benadert die uit het topjaar 2018 en dat ondanks de late vorst in mei 2020 en de te hete zomer, wat leidde tot minder sappige druiven.”

27 mei 2021  – Laatste update 27 mei 2021 16:41
Lees meer over:

De grootste stijging in aantal wijnbouwers vond plaats in de provincies Limburg (37 wijnboeren tegenover 27 in 2019) en Luik (21 wijnboeren tegenover 9 in 2019). Vlaanderen heeft met 68 procent nog steeds dubbel zoveel wijnboeren dan Wallonië, maar Wallonië deed een flinke inhaalbeweging. “In 2019 was nog maar 25 procent van de wijnboeren Waals, in 2020 al 32 procent”, zegt Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie.

"De wijnbouw in ons land groeit en bloeit”, reageert ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). “De wijnbouwers lijken de wind in de zeilen te hebben: ze groeien fors en er is een opmerkelijke verscheidenheid. Er is ook een duidelijke professionalisering aan de gang. Vanuit Vlaanderen zetten we daar mee onze schouders onder. Onlangs vond nog het eerste Vlaams Wijnsymposium plaats met maar liefst 350 deelnemers. We hebben de Vlaamse kenniscentra de opdracht gegeven om te helpen bij de opbouw van een heuse lokale wijntraditie in Vlaanderen."

De omslag van ambachtelijk naar ondernemerschap is volop aan de gang

Dirk Syx - Wijnhuis Den Nachtegael

Ondanks dat Vlaanderen meer wijnboeren én meer bebouwde hectaren heeft (326 hectaren tegenover 260 in Wallonië), produceerde Wallonië aanzienlijk meer liters (mousserende) wijn. “Op een totaal van 1.853.034 liter werd 1.003.059 liter geproduceerd door Wallonië, dat is zo’n tien procent meer dan Vlaanderen”, klinkt het nog.

Dat verschil is vooral te verklaren door de hogere productie van mousserende wijn die vooral in Henegouwen plaatsvindt. “De productie van mousserende wijn verdraagt immers een grotere opbrengst per hectare die bij stille wijn beperkt moet worden om een bepaalde minimumkwaliteit van de wijn te bekomen”, aldus Meurisse. Henegouwen blijft daarmee de eerste plaats behouden van grootste wijnproducent in België met maar liefst 31 procent van de totale productie (568.936 liter wijn).

In totaal wordt in ons land zo’n 587 hectaren gebruikt om wijn te verbouwen. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat een wijnboer gemiddeld drie hectaren beplant met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan tien hectare grond.

“2020 was voor ons bedrijf het jaar van de opstart”, getuigt Dirk Syx, general manager van het wijnhuis Den Nachtegael. “Met de aanplant van 8,5 hectaren ineens hebben we de start zeker niet gemist. De Belgische wijnbouw stijgt jaar na jaar in aanzien en waarde. De omslag van ambachtelijk naar ondernemerschap is dan ook volop aan de gang. Wie had ooit kunnen denken dat we samen met alle wijnbouwers de 500 hectaren zouden overstijgen, en nog is het einde niet in zicht.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek