Kwakkelseizoen: Aspergeprijzen pieken terwijl productie versneld uitdooft

nieuws

De aspergeprijzen zijn op een week tijd met vijf euro per kilo gestegen en scheren hoge toppen met 13 tot 14euro per kilo. “Dat zijn bijna primeurprijzen”, vertelt Benny Cuypers van BelOrta. De snelle prijsstijging is te verklaren door de plotselinge temperatuurdaling waardoor de productie fel terugloopt. Het natte, kwakkelende voorjaar drukte de productie sowieso. “Er waren dit jaar tot 15 procent minder asperges en we hebben vaker periodes met tekorten gekend”, klinkt het bij BelOrta. Voor de laatste weken van het aspergeseizoen lijkt er weinig verbetering in zicht.

12 juni 2024 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

Door de plotselinge temperatuurdaling en het bewolkte weer is de productie van asperges ingestort. “Wij hebben zelfs te weinig witte asperges voor onze boerderijwinkel”, vertelt teler Peter Brugmans uit Lommel die VILT eerder dit jaar bezocht. Brugmans haalt de helft minder asperges van zijn percelen ten opzichte van vorige week toen het kwik nog boven de twintig graden lag en het zonnetje zich regelmatig liet ziet.

De productiedaling heeft forse prijsstijgingen tot gevolg gehad. Op dit moment liggen de prijzen rond de 14 euro per kilo. “Dat zijn bijna primeurprijzen”, reageert Benny Cuypers van de groente- en fruitveiling BelOrta.

Mindere productie en reguliere tekorten

Cuypers benadrukt dat de mindere productie over heel Vlaanderen te zien is. Dit leidt tot tekorten bij de veilingen. Om zo goed als mogelijk in de vraag van klanten te voorzien, staat BelOrta in nauw contact met de telers en informeert over de productiebeschikbaarheid de komende dagen en weken. “Door het slechte weer hebben de aspergeplanten afgezien waardoor veel telers al (gedeeltelijk) gestopt zijn om zo hun planten niet te veel uit te putten”, verklaart Cuypers.

Alhoewel het aspergeseizoen officieel nog loopt tot Sint-Jan op 24 juni, verwacht BelOrta de komende weken dan ook een beperkte productie ten opzichte van voorgaande jaren. Dit kan ertoe leiden dat de retail eerder stopt met de verkoop of dat de consumentenprijzen de lucht in gaan.

Het is overigens niet de eerste keer dan BelOrta met tekorten kampt. Het kwakkelweer, de vele regen en weinige warme dagen hebben volgens Cuypers de productie met 15 procent gedrukt ten opzichte van voorgaande jaren. “En wij hebben meerdere periodes van tekorten gekend dit jaar”, voegt hij eraan toe. Behalve de mindere productie laat volgens de veilingman ook de kwaliteit te wensen over. “De asperges waren bijvoorbeeld ook veel dunner dit jaar. Er waren aanzienlijk minder dubbel A en trippel A (aanduiding van de dikte voor asperges, red.) asperges.”

Areaaluitbreiding uitgesteld door natte gronden

Dit wordt beaamd door Natalie Vochten die in Brecht op 3,5 hectare asperges teelt en alles in de korte keten verkoopt. “Wij hebben dit jaar wel tot 20 procent minder kilo’s. We hebben aanzienlijk minder dikke asperges dan in voorgaande jaren.” Door het natte voorjaar heeft Vochten een geplande bedrijfsuitbreiding nog een jaar moeten opschuiven. “Wij wilden dit jaar een hectare extra aspergeveld aanleggen, maar het natte voorjaar en de slechte veldomstandigheden maakten dit niet mogelijk. Dat staat voor volgend jaar op de planning.

Door de weersomstandigheden en de moeilijke teelt verwacht Vochten de komende weken weinig asperges meer. "Onze verkoop gaat deze en volgende week nog door, maar veel zal er niet beschikbaar zijn", klinkt het. Ook bij Peter Brugmans dooft de productie uit. “Op sommige percelen zijn we vroeg begonnen. Om de planten rust te geven, zijn we op deze percelen al gestopt.”

Een jaar om snel te vergeten

Voor Vochten is het een jaar om snel te vergeten. De eventuele meerprijs die zij voor de asperges ontving, hebben de mindere opbrengst niet kunnen compenseren. Peter Brugmans blikt daarentegen terug op een "redelijk" seizoen. “Onze percelen liggen hoger dan veel andere telers in Vlaanderen waardoor de waterschade bij ons is meegevallen."

De mindere productie op dit moment kan voor de teler overigens voordelen op lange termijn met zich meebrengen. De lege rekken in de boerderijautomaat vult hij namelijk op met groene asperges. “Op deze manier leren de mensen de groente asperges ook kennen”, grapt de ondernemer die als één van de weinige telers in Vlaanderen groene asperges teelt.

Hopen op gat in de markt met groene asperges, maar wachten op betere prijs
Uitgelicht
Terwijl witte asperges als het witte goud te boek staan in Vlaanderen, komen hun groene broertjes veelal uit mediterrane landen. Caroline en Peter Brugmans behoren tot het kle...
9 april 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek