Kruidenkweker wint Oost-Vlaamse erfbeplantingswedstrijd

Kruidenkweker Christian Claus uit Kruishoutem ontving in januari van de provincie Oost-Vlaanderen de prijs voor ‘Erfbeplanting en Landschapsintegratie 2008’. De manier waarop hij zijn bedrijf heeft ingeplant in de omgeving werd door de jury als ‘uitmuntend’ omschreven. “Ik woon aan de voet van het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen en dan vind ik het maar logisch om mijn woon- en werkomgeving in het landschap in te kaderen. Naakte serres en loodsen in een landschap vind ik geen zicht’, aldus de winnaar.
27 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Kruidenkweker Christian Claus uit Kruishoutem ontving in januari van de provincie Oost-Vlaanderen de prijs voor ‘Erfbeplanting en Landschapsintegratie 2008’. De manier waarop hij zijn bedrijf heeft ingeplant in de omgeving werd door de jury als ‘uitmuntend’ omschreven. “Ik woon aan de voet van het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen en dan vind ik het maar logisch om mijn woon- en werkomgeving in het landschap in te kaderen. Naakte serres en loodsen in een landschap vind ik geen zicht’, aldus de winnaar.

Christian Claus kreeg de liefde voor kruiden met de paplepel ingegeven. “Mijn grootvader is altijd tuinman geweest op een kasteel in Frankrijk. Toen hij naar Overijse verhuisde begon hij met plantjes te experimenteren. Ook mijn vader ging dezelfde weg op. Hij startte in het centrum van Kruishoutem met een groenten- en kruidenkwekerij. Zo is ook mijn passie voor kruiden gegroeid”.

De kruidenkwekerij van Claus ligt op een terrein van 2,5 hectare. “De vraag naar kruiden is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat tv-koks bij bereidingen doorgaans een uitgebreid assortiment kruiden gebruiken, zal daar wel iets mee te maken hebben. Pakweg 25 jaar geleden werd er weinig of niet gesproken over dragon, rozemarijn of salie. Laat staan dat deze kruiden frequent in de keuken werden gebruikt”.

Ondertussen kweekt Christian al ruim honderd soorten kruiden, vooral inheemse. Hij is van mening dat de groeiende aandacht voor gezonde eetgewoonten velen stimuleert om verse kruiden te gebruiken. “Daarom zie je alsmaar vaker een kruidentuintje bij de mensen thuis”. Niet alleen particulieren kunnen op de kwekerij van Christan Claus terecht. De kruiden gaan via groothandelszaken ook naar verschillende Europese landen. Daarnaast kloppen ook chefs van toprestaurants zoals Hof Van Cleve, Comme Chez Soi en de Karmeliet bij hem aan de deur.

Het telen van kruiden mag dan zeer arbeidsintensief zijn, toch maakt Claus nog de nodige tijd vrij om zijn bedrijf aan te passen aan het mooie landschap van de Vlaamse Ardennen. “Ik heb gekozen om uitsluitend streekeigen groen aan te planten, zoals elskanten, knotwilgen en hagenbeuk. Hoe mooier het landschap, hoe moeilijker het wel wordt om je daaraan aan te passen. Uiteraard vraagt de erfbeplanting onderhoud, maar dit werk weegt niet op tegen de meerwaarden voor het bedrijf. Het is prachtig om te zien hoe elk seizoen zijn charme heeft”.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek