Korte Keten baant zich een weg van Vlaamse Rand naar Brussel

Steunpunt Korte Keten, een onderdeel van Ferm vzw, wil landbouwproducten van korteketenproducenten uit de Vlaams Rand op duurzame wijze naar Brussel krijgen. Om het project 'Hup Hub Brussel' in de verf te zetten, werden dinsdag lokale landbouwproducten naar Brussel gebracht per boot en met boerenpaard en kar. Al meer dan honderd landbouwbedrijven doen mee. De aanbodzijde is volgens het steunpunt goed gekend, het is de vraag naar de producten die nu nog goed in kaart gebracht moet worden.

8 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 9 september 2020 17:12

Met 1,2 miljoen inwoners en duizenden pendelaars is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een ideale afzetmarkt voor land- en tuinbouwbedrijven uit de Groene Rand. De vraag naar lokale en/of biologische voeding neemt immers jaarlijks toe, zo blijkt uit verschillende studies en metingen. Maar weinig landbouwbedrijven speelden hier tot nog toe op in.

Brussel lust Vlaamse producten

Het doel van het driejarige project Brussel Lust was om de vermarktingskansen van de Vlaamse korte ketenproducenten in Brussel te verhogen. Het past ook perfect in de ‘Good Food’-strategie van onze hoofdstad, waarbij het de ambitie is om tegen 2035 over voldoende smakelijk en evenwichtig voedsel te kunnen beschikken, met vooral duurzame en lokale producten.

Brussel is een nieuwe en grote afzetmarkt voor land- en tuinbouwers die hun producten rechtstreeks verkopen

Ann Detelder - Steunpunt Korte Keten

Het assortiment is alvast ruim, van groenten en fruit tot vlees en zuivel. Het doel is om vanuit nieuwe voedselhubs de producten vanuit de rand naar Brussel te brengen. Daarbij worden duurzame transportformules uitgeprobeerd, zoals vervoer per fietskar.

"Met dit project pakken we de belangrijkste knelpunten rond logistiek en distributie aan", zegt Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten. "Brussel is een nieuwe en grote afzetmarkt voor land- en tuinbouwers die hun producten rechtstreeks verkopen."

Volgens Monique Swinnen, gedeputeerde landbouw en platteland Vlaams-Brabant zijn vraag en aanbod naar lokaal voedsel sterk aanwezig. "Daarom zijn performante distributieplatformen rond Brussel cruciaal om deze op elkaar af te stemmen." Het project loopt tot eind juni 2022.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek