header.home link

Koningspaar brengt bezoek aan BelOrta

Koning Filip en koningin Mathilde waren woensdag te gast in de provincie Limburg. ’s Ochtends stond rondleiding bij de groenten- en fruitveiling BelOrta in Borgloon op de planning.

22 juni 2022  – Laatste update 22 juni 2022 17:52
koningspaarbelorta220622

Koning Filip en koningin Mathilde startten hun ronde in Limburg met een bezoek aan BelOrta in Borgloon, een coöperatie van 950 lokale telers van verse groenten en fruit. Ze werden onthaald door de directie van de groenten- en fruitveiling, burgemeester Jo Feytons (Open VLD-Stroop) en gouverneur Jos Lantmeeters.

Het koningspaar kreeg er uitleg over de verschillende fruit- en groentensoorten bij BelOrta. Nadien gingen ze langs de kersenafdeling, waar ze meer uitleg kregen over de aanvoer en kwaliteitscontrole van het fruit. Er werd ook stilgestaan bij de hypermoderne sorteerinstallatie voor kersen. De camera’s van de installatie, gestuurd door geavanceerde herkenningssoftware, sorteren de kersen op kleur, maat en kwaliteit. Zowel interne als externe defecten worden uitgesorteerd, wat resulteert in een homogeen en kwalitatief product.

In de kersenafdeling gingen ze met enkele medewerkers in gesprek gingen. Ze mochten ook even aanschuiven in de verkoopzaal, waar koning Filip en koningin Mathilde symbolisch een groenten- en fruitmand kochten, die ze vervolgens geschonken kregen.

koningspaarbelorta220622-2

Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta: “De interesse van onze koning en koningin voor onze sector, is een hart onder riem voor onze telers, die het heel jaar rond in de weer zijn om lokaal geteelde producten op het bord van de consument te krijgen en op die manier bijdragen aan een gezond voedingspatroon.”

“Vandaag konden ze een blik achter de schermen werpen en met eigen ogen zien welk belangrijke rol BelOrta, als toonaangevende coöperatie, in de keten vervult tussen het oogsten van een product en het moment dat het in het schap van de winkel of bij de horeca en de foodservice belandt”, vult Philippe Appeltans, directeur van BelOrta aan.

Handjes schudden

Het vorstenpaar groette bij buitenkomst nog een lange rij schoolkinderen. Aan de site in Borgloon had een 250-tal mensen verzameld, waaronder zo'n 200 schoolkinderen uit de buurt. Koning Filip en koningin Mathilde schudden handen met de aanwezigen en sloegen een praatje met hen.

Vervolgens trok het koningspaar naar De Wroeter in Kortessem, een sociale organisatie die mensen uit kansengroepen of met een beperking activiteiten, opleidingen of tewerkstelling aanbiedt in de productie en verkoop van ambachtelijke producten in biotuinbouw en -fruitteelt, groenonderhoud en horeca. Koning Filip en koningin Mathilde starten er met een korte inleiding met ontbijt, en bezoeken er nog onder andere de bakkerij, de keuken, de serres en de boerderijwinkel.

Het bezoek aan Limburg eindigde nadien in Bilzen, waar ze op de Markt verwelkomd werden door de bevolking. Ook daar stonden contacten met de bevolking gepland. Met een receptie in het stadhuis werd het bezoek van het koningspaar aan de provincie afgesloten.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek