Koesensor helpt melkveehouders sensordata ontcijferen
nieuwsSensoren op een melkveebedrijf genereren een datastroom waar veehouders op kunnen surfen, maar ook in kunnen verdrinken. Die data op zich zeggen namelijk niets als ze niet correct omgezet worden in bruikbare informatie en concrete adviezen. Maar die vertaalslag is niet zo vanzelfsprekend. Daarom organiseert het kenniscentrum ‘Koesensor’ en MCC-Vlaanderen tijdens de maand november workshops rond (sensor)data met de bedoeling veehouders te helpen om meer rendement te halen uit hun data.
Overtuigd van het devies dat meten synoniem is voor weten, worden er heel wat data verzameld op een modern melkveebedrijf. Een deel van de data zoals koekalendergegevens, afvoer van dieren, ziekten en het geneesmiddelengebruik, wordt geregistreerd door de veehouder zelf. Daarnaast worden heel wat gegevens verzameld via sensortechnologie, bijvoorbeeld over melkproductie en -samenstelling, maar ook over de (herkauw-)activiteit, voederopname, lichaamstemperatuur of het gewicht van de koe.
Analyses van die verzamelde data kunnen de veehouder een beter zicht geven op de prestaties en de gezondheid van zijn dieren en aanduiden wat goed loopt op het bedrijf en waar de knelpunten zitten. “Maar hoewel data bedoeld zijn om de veehouder te ondersteunen, worden ze in praktijk zelden optimaal benut, omdat die data op zichzelf weinig waarde hebben. Pas wanneer ze omgezet worden in bruikbare informatie en concrete adviezen kan de veehouder er mee aan de slag. En net aan die vertaalslag is nog heel wat werk”, aldus het kenniscentrum Koesensor.
Bij het vertalen van data naar concrete informatie is een goede kwaliteit van de gegevens cruciaal. Voor sensoren betekent dit accurate meetresultaten met zo min mogelijk vals positieve en negatieve attenties. Maar ook het invoeren van gegevens door de veehouder moet correct gebeuren. Foutieve data leiden tot onjuiste attenties en mogelijk onnodige aanpassingen in het management.
In november organiseren het kenniscentrum ‘Koesensor’ en MCC-Vlaanderen een workshop rond (sensor)data om veehouders te helpen meer rendement te halen uit hun data. Alle data komen aan bod maar de focus zal vooral liggen op de geneesmiddelenregistratie en data van stappentellers en activiteitsmeters. Het is de bedoeling dat aan het einde van de dag veehouders inzicht hebben in hoe ze data in de toekomst efficiënt kunnen gebruiken, hoe ze met data hun management kunnen bevorderen en hoe ze er de meerwaarde voor hun bedrijf kunnen uithalen.
Meer info: Koesensor, info@koesensor.be of 09/272.28.13. Deelname bedraagt 10€ en inschrijving vóór 1 november is verplicht.