nieuws

"Klimaatwijziging verantwoordelijkheid van iedereen"

nieuws
De plenaire vergadering van het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering van de Verenigde Naties (IPCC) heeft vrijdag de eindtekst van de vijfdaagse klimaatconferentie in Brussel afgewerkt. De klimaatverandering zal onder meer de Afrikaanse landbouw en voedselvoorraad ernstig beïnvloeden, zo blijkt. Begin februari werd al een eerste deel van het rapport opgesteld in Parijs. Ten slotte is er een derde werkgroep van het IPCC die het derde deel, met daarin mogelijke oplossingen, begin mei in Bangkok voorstelt.
6 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De plenaire vergadering van het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering van de Verenigde Naties (IPCC) heeft vrijdagnamiddag de eindtekst van de vijfdaagse klimaatconferentie in Brussel afgewerkt. Het rapport is het tweede luik van het vierde rapport over de klimaatwijziging. Zo'n 130 landen hebben deelgenomen aan de conferentie.

Tijdens een briefing vrijdagochtend had de werkgroep al de hoofdlijnen van het rapport "Klimaatverandering 2007: Impact, Aanpassing en Kwetsbaarheid" bekendgemaakt. Toen werd aangekondigd dat bepaalde regio's en arme landen de grootste slachtoffers van de klimaatverandering zullen zijn. IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri benadrukte dat degenen die het minste verweer hebben tegen de klimaatverandering, er het meest voor zullen moeten opdraaien. "Daarom is de klimaatverandering een verantwoordelijkheid van iedereen".

Vooral de poolgebieden, de Sub-Sahara, kleine eilanden en de grote delta's in Azië hebben te lijden onder de verandering. Door een temperatuurstijging zal het ijs van de Noordpool stijgen, terwijl de droogte volgens de onderzoekers de bovenhand zal nemen in de Sub-Sahara. Het rapport stelt ook dat kleine eilanden nauwelijks nog een kans zullen hebben en dat de grote Aziatische delta's te maken zullen krijgen met overstromingen.

Wat de ecosystemen betreft, zal twintig tot dertig procent van de plant- en diersoorten verdwijnen als het wereldwijd zo'n 1,5 tot 2,5 graad Celsius warmer wordt. Parry haalde vrijdag nog eens nadrukkelijk de kwetsbaarheid van koraalriffen en het risico voor laag liggende kusten aan. Miljoenen mensen, vooral in Azië en Afrika, zullen jaarlijks af te rekenen hebben met overstromingen door het zeeniveau, dat tegen 2080 zeker gestegen zal zijn. Hongersnood en ziektes zullen ook vrijspel krijgen, aldus de werkgroep.

Tegen 2020 zullen tussen de 75 en 250 miljoen Afrikanen lijden onder watersnood. De klimaatverandering zal de Afrikaanse landbouw en voedselvoorraad ernstig beïnvloeden, staat te lezen. Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog (UCL) en vicevoorzitter van de tweede werkgroep: "Afrika zal zeker het continent zijn dat het meest getroffen zal worden door de klimaatverandering. Voor sommige regio's zal de wijziging evenwel positief zijn in een eerste fase".

Volgens het rapport zal het smelten van de gletsjers in het Himalayagebergte grote overstromingen teweegbrengen. Ook de gletsjers in de Alpen zullen smelten. "We staan niet meer te zwaaien met allerlei modellen, maar tonen voor de eerste keer empirische gegevens", stelde medevoorzitter van de tweede IPCC-werkgroep Martin Parry. Vooral de VS, Saoedi-Arabië, China en India zouden dwars gelegen hebben tijdens de vijfdaagse klimaattop.

Begin februari werd al een eerste deel van het rapport opgesteld in Parijs. Ten slotte is er een derde werkgroep van het IPCC die het derde deel, met daarin mogelijke oplossingen, begin mei in Bangkok voorstelt.

Meer informatie: Climate Change 2007: Impacts. Adaptation and Vulnerability

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek