Kleuter stikt in automatisch stalgordijn

De driejarige Jan Sprangers is vorige week overleden tijdens een tragisch ongeval op de boerderij van zijn ouders in het Antwerpse Hoogstraten. De jongen raakte klem in een automatisch oprollend stalgordijn en stikte. De gordijnproducent wil de veiligheid van de stalgordijnen opnieuw gaan bekijken.
19 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

De driejarige Jan Sprangers is vorige week overleden tijdens een tragisch ongeval op de boerderij van zijn ouders in het Antwerpse Hoogstraten. De jongen raakte klem in een automatisch oprollend stalgordijn en stikte. De producent van het gordijn zegt dat het systeem een kwaliteitscertificaat heeft, maar wil toch de veiligheid van de stalgordijnen opnieuw gaan bekijken.

De familie Spranger uit Hoogstraten investeerde vorig jaar in een nieuwe koeienstal, voorzien van alle moderne snufjes. Zo ook een stalgordijn dat aangestuurd wordt door een weercomputer. Wordt het te warm in de stal, dan gaan de rolgordijnen open. Daalt de temperatuur, dan gaan ze weer dicht. “Het dient om het buitenklimaat na te bootsen in de stal, zodat de koeien het jaar rond binnen kunnen blijven”, zegt de importeur van het systeem, Jan Van Gils.

Jan was slechts een paar minuten alleen op de binnenkoer van de boerderij toen het ongeval gebeurde. Toen zijn moeder weer buiten kwam, zag ze hem met zijn hoofd vastzitten in het rolsysteem. Ze zette het rolgordijn meteen af en probeerde de jongen te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Jan werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar hij was al overleden.

De verslagenheid bij de familie Sprangers is groot. “Het is nooit bij me opgekomen dat het gevaarlijk kon zijn. Onze kinderen waren gewaarschuwd voor ongevallen met tractoren en ze mochten ook niet alleen in de koeienstal. Maar dit hadden we nooit kunnen voorzien”, zeggen de ouders. Ook al verwijten ze de fabrikant van het gordijn niets, toch hadden ze graag geweten of het systeem veiliger kan.

Het rolgordijn op het melkveebedrijf van Sprangers werd geleverd door de Duitse firma Agrotel, via importeur Jan Van Gils. “Wij werken al jaren met deze gordijnen. Er is nog nooit een ongeval mee gebeurd. Het systeem is ook TUV-gecertificeerd, wat wil zeggen dat het veilig en kwalitatief is”, zegt Van Gils. Toch gaat het bedrijf de veiligheid van het systeem herbekijken. “Nu is de motor vrij krachtig omdat de gordijnen ook windsnelheden van 120 km per uur open en dicht moeten kunnen. Misschien moet daar iets aan gedaan worden”.

De enige Belgische producent van stalgordijnen, Geert Vervaeke, zegt dat die oplossingen al lang bestaan. “De motoren die wij aanraden zijn ook maar net krachtig genoeg. Als er zich een probleem stelt, vallen ze meteen stil. Het probleem is dat heel wat installateurs besparen op die veiligheid”, beweert Vervaeke.

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek