Kinrooi krijgt centrum voor duurzame tuinbouw

nieuws
De voorlopig laatste steen is bovengehaald in de Boterakker in Kinrooi. Voorlopig, want de kans is groot dat de grindwinning nog een verlengstuk krijgt. De gemeente Kinrooi heeft intussen grootse plannen met de grindplas, die weer opgevuld wordt. Daar is onder meer plaats voor een eco- of agropolis, een kenniscentrum voor duurzame glastuinbouw, viskweek en energiewinning. De gemeente krijgt ongeveer 30 miljoen euro ter beschikking voor de herbestemming.
10 juni 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
De voorlopig laatste steen is bovengehaald in de Boterakker in Kinrooi. Voorlopig, want de kans is groot dat de grindwinning nog een verlengstuk krijgt. De gemeente Kinrooi heeft intussen grootse plannen met de grindplas, die weer opgevuld wordt. Daar is plaats voor een eco- of agropolis, een kenniscentrum voor duurzame tuinbouw, viskweek en energiewinning.

Burgemeester Hubert Brouns heeft vorige vrijdag de symbolisch laatste kei uit de kuipen van de baggeraars geplukt. Een mooi exemplaar uit zandsteen met kalklaagjes dat een ereplek zal krijgen in het gemeentehuis. In het gebied Boterakker-Vissenakker is in twaalf jaar tijd 27 miljoen ton grind bovengehaald. Het heeft de gemeente zo'n 16 miljoen euro opgebracht. Het grind was bestemd voor de beton- en asfaltindustrie.

Nu ze ter plaatse geen quota meer hebben, voeren de grindbedrijven hun keien in uit Nederland en Duitsland. "Het ingevoerde grind wordt via schepen aangevoerd en in de plas gestort. Het wordt dan weer overgeslagen op schepen die leveren aan de klanten in de omgeving. Op die manier proberen we de periode te overbruggen tot we weer opnieuw kunnen ontgrinden in het Maasland", zegt Gert Van der Meulen (Dragraza).

Volgens Luc Severjins, voorzitter van Belbag, de federatie van de grindproducenten, kan de invoer oplopen tot 3 miljoen ton op jaarbasis. Hij wijst op de nadelige gevolgen voor het milieu omdat sommige transporten van 100 kilometer ver komen. "Die transportkosten moeten verrekend worden en dat zal de Limburgse bouwer uiteindelijk betalen". Maar Severijns hoopt dat minister Crevits binnenkort de grindwinning weer een perspectief biedt. Zoals bekend is er in Limburg met de milieuorganisaties een draagvlak gecreëerd voor het projectmatig ontgrinden.

Intussen wordt de Boterakker klaargemaakt voor zijn nieuwe toekomst. "Het waren vroeger rijke akkers", weet burgemeester Brouns. "Er wordt nu 40 hectare weer opgespoten met wit zand en daarboven komt de landbouwgrond die hier 10 à 15 jaar gerust heeft. Als de dijk afgegraven is, ligt deelgemeente Kessenich bovendien weer aan het water. We geven het gebied dus terug aan de landbouw, maar met een heel nieuwe filosofie. Eco-, agro- of energiepolis wordt een kenniscentrum voor duurzame (glas)tuinbouw, viskweek en energiewinning met biomassa, water, zon en wind".

De gemeente krijgt ongeveer 30 miljoen euro ter beschikking voor de herbestemming. Er wordt nu eerst een milieueffectenrapport geschreven en na de zomer wordt het ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt. In totaal krijgt Kinrooi 500 hectare grindgebied. Het grootste gedeelte blijft recreatiegebied. De zeilplas krijgt zo olympische afmetingen. De Koolegreent wordt gebied voor natuurontwikkeling en een stuk van de Boterakker land- en tuinbouwgebied.(KS)

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek